Мајке гледале док су им усташе клале дјецу

М. В.
Мајке гледале док су им усташе клале дјецу

Градишка, Приједор - Родбина и представници СУБНОР-а у Приједору и Градишци одали су јуче почаст цивилима и војницима који су пали у борби против фашистичког терора.

На спомен-комплексу у Бистрици код Градишке служен је парастос за више од 3.000 бораца и цивилних жртава Другог свјетског рата са овог подручја и за десет бораца из овог мјеста који су погинули у посљедњем рату. Потпредсједник општинског СУБНОР-а Гојко Шербула подсјетио је да су фашистичке снаге опустошиле овај дио Поткозарја.

- Од 3.000 жртава око 1.500 су била дјеца узраста до 15 година - навео је Шербула.

На гробљу Пухарине у Великом Паланчишту код Приједора у знак сјећања на 367 цивила страдалих прије 73 године одржан је традиционални народни збор. Међу онима који су одали пошту страдалим цивилима и безименим партизанским борцима чије се хумке налазе на овом гробљу био је и једини живи свједок покоља Мићо Бановић (83).

- На Срђевдан 1942. године есесовци су нас отјерали у оближњи воћњак, гдје нас је преузела једна херцеговачка усташка јединица и одвојивши мушкарце од жена и дјеце кренула у крвави пир. Од 82 мушкарца само два и нас неколицина дјеце смо побјегли, а остале су поклали. Мајке су гледале како им убијају дјецу - испричао је Бановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана