Лоши путеви тјерају туристе из Фоче

Радмила Ђевић
Лоши путеви тјерају туристе из Фоче

Фоча - Лоши путеви према туристичким дестинацијама, недовољно смјештајних капацитета, прије свега у Националном парку "Сутјеска", главни су недостаци туристичке понуде општине Фоча.

Иако резултати туристичке сезоне још нису сумирани, у Туристичкој организацији Фоча са сигурношћу већ могу рећи да је 2015. била успјешнија од претходне. Наглашавају да би отклањањем недостатака били створени услови за продужење сезоне и посјету већег броја туриста.

Јединствене природне љепоте фочанског краја привукле су овог љета на хиљаде туриста. Ипак, већи број гостију и добра сезона показале су бројне мањкавости фочанског туризма.

- Да би била унапријеђена туристичка понуда први задатак је адаптација или реконструкција путева који воде до Пјешчаних пирамида, локалитета у НП "Сутјеска" и према рафтинг камповима. Лоши путеви су прва притужба свих туриста који нас посјете и домаћих и страних - истакла је директор ТО Фоча Љепосава Ђајић.

Она је указала на то да је неопходно повећање смјештајних капацитета, јер понекад немају гдје да смјесте све туристе.

Фочанском туризму неопходна је и боља промоција, као и стручно усавршавање и доквалификација радника у туристичко-угоститељској дјелатности.

- Схватили смо шта је све неопходно да се побољшамо и у наредном периоду кренућемо заједно са свим партнерима и локалном заједницом у рјешавање проблема - рекла је Ђајићева.

Према њеним ријечима, у наредној години биће организована путовања новинара, односно туроператера. Промоција Пјешчаних пирамида такође је приоритет, а у плану је уређење овог локалитета. Нагласила је да је у плану и штампање мапе ради лакшег сналажења туриста.

Сутјеска

Проширење смјештајног капацитета биће задатак и НП "Сутјеска".

- Настојаћемо да смјештајне капацитете у наредној години повећамо бар за стотину мјеста. Да ли ћемо реконструисати постојеће и изградити нове, зависи од новца и подршке кроз пројекте - рекао је директор НП "Сутјеска" Зоран Чанчар.

 

Топ дестинације које туристи посјећују у РС

Ријеке Врбас и Тара због рафтинга  

Јахорина  

Национални парк "Сутјеска"

Требиње  

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана