Љубица пеглом ствара умјетничка дјела

Милан Вујић
Љубица пеглом ствара умјетничка дјела

Градишка - За разлику од многих других жена, Љубици Иваштанин из Градишке пегла није "непријатељ", а руковање овим апаратом за њу представља невјероватан ужитак приликом којег настају права умјетничка дјела.

Иако звучи невјероватно, овај аутор необичних слика ствара уз помоћ пчелињег воска са додатком боја које на подлогу, умјесто кистом, наноси малом пеглом. Каже да је од дјетињства била заљубљеник у сликарство, али да је ову вјештину и талент открила тек након одласка у пензију.

- Прије овога сам се бавила ручним радом и везом, а онда сам дошла на идеју да почнем да сликам, јер ме то занимало још у дјетињству. Ја сам природњак, волим природу и шетајући поред ријеке Саве посматрам околину. Одатле црпим инспирацију за своје слике које у неколико потеза пеглом пренесем на папир - прича Љубица.

Она је објаснила да је ријеч о енкаустици, најстаријој техници сликања воском и предметом који је извор топлоте. Коришћење пегле осавремењује приступ овој техници, која је у посљедње вријеме веома популарна у свијету, док тек ријетки њоме сликају на овим просторима. За ову врсту сликања неопходни су прецизност и брзина, јер се боје брзо суше.

- Када сликам мотиве на папиру тада радим специјалном пеглом, која се угрије до температуре од 75 степени. Веома је важно да растопљене боје брзо наносим како би се добили одређени мотиви - прича Љубица, која додаје да се некад у брзини деси и да се опече, јер се током наношења пеглом истовремено користи и фен којим распршује боју.

За своје слике каже да су одраз њене душе, а до сада је насликала више од 400 слика.

- Многи у невјерици посматрају моја дјела и чуде се како су слике могле настати на овај начин. Треба само пустити да вас машта и пегла одведу у тај непознати свијет, јер у многима чучи умјетник, а да тога нисмо ни свјесни - прича Љубица Иваштанин.

Изложба

Изложба слика Љубице Иваштанин отворена је у четвртак увече у Културном центру Градишка, гдје је изложено 90 њених слика насталих током ове године.

Љубитељи умјетности ће ову необичну изложбу моћи погледати до 7. новембра. У првој изложби, која је уприличена у фебруару ове године, представљено је више до 200 слика рађених на папиру, керамици и дрвету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана