Ламбета: Напредује градња болнице у Требињу, завршетак крајем 2025.

Срна
Ламбета: Напредује градња болнице у Требињу, завршетак крајем 2025.

ТРЕБИЊЕ - Нова болница у Требињу је највећи здравствени пројекат у источној Херцеговини који је од великог значаја за овај град и цијелу регију, а план је да до почетка априла наредне године буду завршени грађевински радови, изјавио је Срни директор Болнице Требиње Недељко Ламбета.

Ламбета је истакао да ће након завршетка грађевинских радова почети опремање нове Болнице, те да очекује да ће крајем сљедеће године нова Болница бити завршена и почети са радом.

-Вриједност пројекта је 128 милиона КМ, нова болница ће имати 223 кревета, простираће се на 17.500 квадрата, имаће све што до сад Требиње и Херцеговина нису имали, од најсавременијег магнета, дијагностике, шест операционих сала, ангио-сале - рекао је Ламбета.

Он је изразио задовољство динамиком извођења радова, напомињући да је почела да се ради фекална и канализациона мрежа, а крајем ове или почетком сљедеће године почеће се са рјешавањем електро-инсталација.

Ламбета је објаснио да се на објекту нове Болнице сада ставља фасада, која ће бити завршена до краја септембра или у првој половини октобра, а у унутрашњости, односно приземљу, већ се дошло до финих радова.

Ламбета је нагласио да је у протекле три године Болница у Требињу позитивно пословала и да је након петнаестак година направљен континуитет успјеха.

-Полугодишњи извјештај за 2024. годину показао је да је Болница позитивно пословала, а тај тренд ће бити до краја године - рекао је Ламбета.

Навео је да се плате запосленима уредно исплаћују, те напоменуо да је много уложено у опрему, између осталог, у набавку санитетских возила, ЦТ и апарата за ултразвук.

-Дуг према добављачима је у претходне три године смањен за 70 одсто, а план је да се до уласка у нову болницу, тај дуг сведе на нулу. Очекујем да ћемо четврту годину заредом успјешно да послујемо - рекао је Ламбета.

Ламбета је рекао да је Болница у Требињу у непуне четири године расписала 43 специјализације, а да у овој здравственој установи ради 46 љекара специјалиста и три љекара који још нису добили специјализацију.

Он је истакао да је план по новој систематизацији да број љекара буде између 110 и 120.

Ламбета је рекао да у овој години имају отворених 11 специјализација, те да Болница има и око 30 спољних сарадника из Београда и Бањалуке који раде комплексније захвате.

-Наставићемо улагање у кадар, позивам све љекаре који су у потрази за специјализацијом и послом да се јаве - додао је Ламбета.

Истакао је да су конкурси расписивани и за медицинске сестре, те да ће потребе за овим кадром бити повећане преласком у нову Болницу.

Ламбета је указао да су “горући проблем” бабице, односно акушери којих недостаје, те да се ради на рјешавању тог проблема.

-Средњи медицински кадар ће у наредном периоду ићи на едукације у Универзитетско клинички центар Републике Српске, Београд и иностранство због набавке нове опреме да би могли да се припреме за рад - рекао је Ламбета.

Према његовим ријечима, број порода у требињској Болници у протекле двије године је повећан, љекарски кадар на гинекологији је подмлађен, а реализује се и услуга епидурала.

-Заједно са градом, Удружењем породица са проблемом стерилитета „Бебе“ и енергетским сектором приводимо крају пројекат набавку трипл-дабл теста за труднице. Мислим да ће у овај пројекат бити укључен и Кабинет предсједника Републике - рекао је Ламбета.

Он је изразио очекивање да ће у октобру набавити тај апарат и ставити га у функцију, тако да труднице више неће морати ту услугу да траже ван Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана