Корнишон осваја дунуме у Српцу

Дејан Јовичић
Корнишон осваја дунуме у Српцу

Србац - Зарада коју доноси производња корнишона привлачи све више пољопривредника из Српца, а за овим малим краставцима постоји велика потражња на домаћем и њемачком тржишту.

Највећу заинтересованост показала је њемачка фирма "Кüхне" која је прошле године склопила уговоре са десетак коопераната, а на недавну презентацију стигло је много заинтересованих који желе да се укључе у производњу, јер по дунуму могу да зараде око седам хиљада марака.

- Суфинансирамо набавку репроматеријала и нудимо сигуран откуп уз организован транспорт. Плаћање корнишона је сваке седмице за испоручене количине, а цијена је 1,20 КМ за прву класу - рекла је представник фирме Ирена Савановић.

Фирма "Кüхне" један је од највећих произвођача конзервиране хране у Европи. Иза себе има 300 година традиције и 1.500 радника, а своје производе извози у 50 земаља.

Пољопривредник Мирољуб Драгојевић из Ножичког планира да засади корнишон на два дунума јер је обезбијеђено тржиште и стручни надзор.

- До сада нисам узгајао краставце и бавио сам се само свињогојством и ратарством. Услови су добри и вјероватно ћу потписати уговор - рекао је Драгојевић.

Ратар Драгољуб Ждрал из Бајинаца каже да је прошле године са два дунума убрао 10 тона корнишона. У посао је укључено пет чланова његове породице.

- Од њих смо добили репроматеријал, а ми смо обезбиједили земљиште, воду и радну снагу. Није било проблема и све што смо испоручили је исплаћено на вријеме - каже Ждрал.

Минимална површина за узгајање корнишона износи пола дунума, а кооперанти треба да испоруче 4,2 тоне краставаца.

Велики број пољопривредника показао је интересовање и за сарадњу са фирмом "Агрона" из Живиница која је присутна у више од 60 општина БиХ. Извршни директор "Агроне" Фахрудин Бајрић каже да су лани са око 1.500 коопераната узгојили близу 4.300 тона корнишона, а ове године планирају да подигну производњу на 6.000 тона.

Тренутно су базирани на подручје Градишке, Лакташа и Српца гдје анимирају нове кооперанте. Један од коопераната је и Зоран Кресојевић из Повелича који је прошле године на два дунума остварио принос од 12 тона сорте кибрија.

- Принос је могао бити и већи, али нисмо имали довољно искуства, што ћемо поправити ове године. Паралелно са корнишоном, планирамо да кренемо у производњу паприке на површини од два до три дунума - каже Кресојевић.

Радна снага

Први и основни услов за успјешну производњу корнишона је радна снага. За дунум земљишта неопходна су од три до четири радника у склопу домаћинства да би производња била профитабилна.

Ако се ангажују сезонски радници, тада се губи дио профита, тако да је најисплативије развијати овај посао као породични бизнис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана