Колапс у Дому здравља Ново Горажде: Немају чиме да лијече пацијенте

Драгана Келеч
Колапс у Дому здравља Ново Горажде: Немају чиме да лијече пацијенте

Ново Горажде - Рачун Дома здравља Ново Горажде је блокиран, немају газе, завоје, ни лабораторијске реагенсе, а санитетско возило им је неисправно, због чега ће радници и руководство 1. фебруара ступити у тотални штрајк, јер како поручују, немају чиме да лијече пацијенте.

Да су у безизлазној ситуацији у овом дому здравља потврђује и директор Јелена Гавриловић, која је јуче поднијела оставку јер, како истиче, нема смисла бити на челу здравствене установе која нема ни најосновније услове за рад.

- Не дај Боже да се сада деси нека саобраћајна несрећа, не бисмо могли пацијента ни примити ни збринути. Немамо ништа, осим могућности издавања рецепата и неколико ампула - казала је Гавриловићева.

Према њеним ријечима, проблеми у Дому здравља већ годинама трају. Смањили су број запослених и максимално "срезали" трошкове, али и даље су у проблемима.

- Једино нам још интернет није искључен, а и то очекујемо свакога дана, па ни рецепте нећемо више моћи издавати - истиче Гавриловићева.

Дом здравља Ново Горажде тренутно има 12 запослених, који су посљедњу плату примили за април прошле године. Они брину о 1.700 регистрованих пацијената. Међутим, општина броји око 3.500 становника и већина њима гравитира.

Рачун им је мјесецима у блокади због разних тужби и дугова, а помоћ не очекују ни од руководства општине, гдје је такође катастрофално стање.

Начелник Новог Горажда Далибор Нешковић каже да би општина Дому здравља помогла, али и њихов рачун је блокиран.

- Наш рачун је блокиран од јула прошле године због дуга према Пореској управи, који је сада са 90.000 порастао на око 300.000 марака - рекао је Нешковић, који апелује на надлежно министарство и Фонд здравства да им помогну.

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су свјесни тежине ситуације у којој је ДЗ Ново Горажде.

- Фонд настоји максимално помоћи и убудуће ће то чинити. Међутим, и могућности Фонда су ограничене, а новац морамо дозначавати према утврђеним критеријумима и законским оквирима, водећи једнако рачуна о свим установама и осигураницима - кажу у Фонду.

Наглашавају да је Фонд измирио и све своје обавезе према Дому здравља Ново Горажде.

- У прошлој години дозначено им је 219.350 марака, а у овом мјесецу уплаћено је 15.000 КМ - кажу у Фонду.

Додају да ће у сарадњи са ресорним министарством настојати да пронађу рјешење како би у сваком моменту била обезбијеђена здравствена заштита становништва, чак и у случају обуставе рада у њиховом Дому здравља.

Да су медицинарима у Новом Горажду ипак на првом мјесту пацијенти, најбоље показује примјер када су почетком прошле године прикупили новац и породиљи платили такси који ју је одвезао у фочанско породилиште.

Трудница је стигла са јаким боловима и затражила је помоћ у Дому здравља. Љекари су схватили да треба хитно да буде превезена у породилиште, али то није било могуће јер нису имали на располагању санитетско возило. Ипак, нису сједјели скрштених руку, већ су учинили све како би помогли трудници и њеној беби.

Прекобројни радници

У Фонду здравственог осигурања кажу да Дом здравља Ново Горажде већ годинама има финансијских проблема, што је првенствено посљедица прекобројних радника које су имали у ранијим годинама, а за чије плате и друга примања је трошен највећи дио прихода.

- Иако су посљедњих година учињени помаци и значајно смањен број запослених, то није ријешило нагомилане проблеме. Локална заједница мора активније да се укључи у рјешавање проблема - истичу у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана