Кнежевo: Ђаци помажу у развоју села

Анита Јанковић
Кнежевo: Ђаци помажу у развоју села

Кнежево - Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић посјетио је у петак Основну школу "Петар Кочић" у Имљанима код Кнежева и похвалио руководство школе ради покретања ученичке задруге за узгој воћа и поврћа у пластеницима.

Управа ове школе је дошла на идеју да оснује ученичку задругу и покрене пластеничку производњу поврћа попут паприке, парадајза и краставаца, који не успијевају на отвореном у њиховом крају због надморске висине од 1.100 метара.

- Ово је добар примјер и за друге школе, које су заинтересоване за покретање ученичке задруге. На овај начин, осим образовања, ђаци усвајају и практичне вјештине које им могу бити веома корисне у будућности - рекао је Малешевић.

Он је нагласио да школа има разуђену структуру, с обзиром на то да има четири подручне школе у селима Корићани, Влатковићи, Петрово Поље и Вујиновићи, као и 52 ученика путника којима ресорно министарство обезбјеђује превоз.

Директор ОШ "Петар Кочић" Душан Радулић упознао је Малешевића о плановима руководства школе да се у узгој воћа и поврћа у пластеницима максимално укључи што већи број ученика, уз помоћ едукатора из Пољопривредне школе и ресорног министарства.

- Пластеник, који нам је донирала организација "Њорлд Висион" је већ постављен и припремљена је земља за сјетву - рекао је Радулић и додао да је вриједност пластеника 1.700 марака.

Он је истакао да је циљ задруге да ученицима и локалном становништву практично и уз помоћ едукатора помогну у узгоју органског поврћа.

- Сигуран сам да ако успијемо произвести паприку, парадајз или краставац да ће пластеничка производња постати популарна у нашем крају - каже Радулић.

Малешевић и Радулић су разговарали и о могућностима за побољшање услова рада у овој школи, којој је потребна додатна рачунарска опрема, али и санација крова фискултурне сале у централној школи и мокрих чворова у подручном одјељењу у Петровом Пољу.

Плантажа

У наредном периоду ОШ "Петар Кочић" планира да покрене плантажу јагодичастог воћа, гдје ће засадити јагоде, малине, купине, боровнице и ароније те набавку још једног пластеника.

- Имамо велико школско двориште због чега планирамо да проширимо производњу уколико будемо успјешни са првим пластеником - каже учитељ Радован Келеман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана