Италијанска одијела у србачком погону

Дејан Јовичић
Италијанска одијела у србачком погону

Србац - Општина Србац планира изградњу хале у којој би били смјештени погони италијанске компаније "Фацис" и у којој би око 300 Српчана производило мушка одијела те реномиране модне конфекције.

Генерални директор те компаније Пиеро Букало посјетио је Србац да би пронашао локацију за погон у којем би се производила мушка одијела по којима је ова компанија једна од најпознатијих у Италији.

Италијански инвеститор изразио је жељу да инвестира у Српску, послије повлачења производње из Турске, а у Србац је стигао посредством министра индустрије, енергетике и рударства Петра Ђокића који је препоручио ту општину јер има дугогодишњу традицију у производњи текстила.

- Њима је потребан објекат од 2.000 квадрата, због чега смо обишли некадашњу фабрику трикотажног рубља "Итрис", али тај објекат не задовољава њихове потребе, тако да планирамо изградити халу у ужем центру града коју ћемо им издати у закуп - рекао је начелник општине Србац Драго Ћирић.

Нагласио је да је у плану запошљавање педесетак радника, а у року од три године посао би добило око 300 људи. Због тога је већ успостављен контакт са Заводом за запошљавање у Српцу, јер су инвеститори показали интерес за радницима старости до 40 година, како би дужи период могли остати у тој фирми.

- Осим мушких одијела, планирана је и производња панталона и кошуља - додао је Ћирић.

Букало је дошао у Србац да предочи који захтјеви треба да буду испуњени да би се озваничила сарадња. Ако постигну договор, потписивање уговора планирано је у наредних мјесец и по, а Италијани би халу закупили на десет година.

- Већ неко вријеме смо у потрази за локацијом гдје бисмо покренули производњу и надамо се да ћемо то остварити у Српцу - истакао је Букало.

Дуга модна традиција

Компанија "Фацис" има богату традицију дугу 84 године. Основана је у Торину 1932. године и брзо се профилисала као водећа компанија у производњи мушке одјеће и радне одјеће, користећи врхунску сировину и најквалитетнију технологију у производњи. Од седамдесетих година сарађују и са чувеним модним маркама "Ђорђо Армани" и "Валентино" и непрестано стварају нове модне колекције за мушкарце који желе бити елегантни у свим приликама.  Прије четири године су преселили сједиште фирме из Торина у Милано и покренули нове модне брендове, а присутни су са својим производима у највећим трговачким центрима у Италији. Производњу су покренули у још неколико европских земаља, међу којима се посебно истиче Словачка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана