Инвалиди из Добоја увијек други на конкурсима за посао

Д. Д.
Инвалиди из Добоја увијек други на конкурсима за посао

Добој - Јелена Мишић из Добоја, дипломирани професор енглеског језика и књижевности, једна је од 40 младих чланова Удружења параплегичара регије Добој који безуспјешно трагају за послом.

Прије три године завршила је факултет и од тада је, како каже, предала безброј апликација, али, нажалост, без успјеха.

Није успјела да одради ни приправнички стаж.

- Увијек сам друга или трећа на листи, и стално нађу неки разлог да добијем одбијеницу. Без обзира на све предности које стоје у закону о професионалној рехабилитацији, оспособљавању у запошљавању инвалида, веома је тешко дођи до посла, поготово у образовању - рекла је Јелена, која успије нешто да заради тако што хонорарно преводи.

Према закону, послодавци би требало да на 16 радника запосле једну особу са инвалидитетом, али у пракси је то другачије. Удружење дистрофичара једино у Добоју запошљава инвалиде, док их готово нема у институцијама и предузећима. У организацијама које окупљају особе са инвалидитетом регије Добој се слажу да је Закон о професионалној рехабилитацији добар, али да је проблем што се не спроводи, нарочито у области запошљавања.

- Предложили смо одређене измјена закона, а једна од њих је да се већим казнама и контролама утиче на послодавце да на 16 радника запошљавају једну особу са инвалидитетом - казала је извршни директор Удружења параплегичара регије Добој Драгица Бекановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана