Хладно вријеме раније пали пећи

Милијана Латиновић
Хладно вријеме раније пали пећи

Бањалука - Топлане у Српској обећавају топле радијаторе и ако температуре три дана узастопно буду 12 степени, или ниже, почеће сезону гријања и прије 15. октобра.

У бањалучкој "Топлани" наглашавају да је технички све спремно за почетак сезоне.

- Уколико температуре три дана узастопно, мјерене у 21 час буду 12 степени и ниже, почећемо гријати и раније, али не прије 1. октобра - рекла је портпарол "Топлане" Жаклина Мијатовић. Нагласила је да је и лани гријање почело прије 15. октобра, а цијена за сада остаје иста.

- Код стамбених потрошача, код који се обрачун врши по квадратном метру, цијена је 1,65 по квадрату. Потрошачи који имају уграђен калориметар плаћају 133 КМ по мегават-часу. Цијена гријања за пословне потрошаче је 199 КМ по мегават-часу - истакла је она.

Директор "Топлане" у Приједору Љиљана Деспотовић је рекла да ће сезона гријања почети раније, уколико временске прилике то буду захтијевале.

- Ако температуре три дана узастопно буду 12 степени са тенденцијом пада, почећемо гријати, тако смо радили и претходних година - рекла је Деспотовићева.

Додала је да промјене цијене гријања у овој години неће бити.

Директор "Топлане" у Бијељини Радомир Марјановић истиче да је у току припрема за нову сезону гријања.

- Ремонт котловнице је завршен, у току је отклањање кварова на мрежи. Надам се да ће све бити спремно за почетак сезоне - рекао је Марјановић.

Додао је да је прошле године сезона почела на вријеме, 15. октобра, те да ће ако временске прилике то буду захтијевале, гријање почети и прије званичног почетка сезоне.

- Цијену нисмо мијењали од 2010. године. Наплаћујемо гријање шест мјесеци годишње, само док траје сезона, по цијени од 2,75 КМ (са ПДВ-ом), по метру квадратном - нагласио је Марјановић.

Разлога за задовољство имају становници Источног Сарајева, јер ће цијене гријања бити ниже него прошле године. Тако ће гријање стамбеног простора, на шестомјесечном нивоу, бити снижено са 2,80 на 2,60 КМ по метру квадратном.

Из градске топлане у Добоју нисмо успјели добити информацију, јер је директор на годишњем одмору, а сви помоћници били су изван зграде у тренутку нашег позива.*

Прогноза

У Хидрометеоролошком заводу РС су рекли да ће се хладно вријеме задржати још данас.

Истакли су да се од сутра очекује топлије вријеме, са сунчаним интервалима и температуром око 25 степени Целзијуса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана