Херцеговци показали креативност

Срна
Херцеговци показали креативност

Требиње - У Требињу је данас у центру града организован осмомартовски базар "Очима креативаца", на коме су 23 излагача са подручја Херцеговине представила своје ручне радове.

Организатор базара Јасминка Кумро рекла је Срни да је ово први пут да се организује овакво окупљање, те да су грађани били веома заинтересовани за куповину необичних и уникатних радова које су направиле вјеште Херцеговке, користећи своју машту и кретаивност.


На базару су на двадесетак штандова изложене разне врсте рукотворина - од исцртавања на стаклу, сликања акрилним бојама, декупаж техника, кућице рађене од херцеговачког камена, разне врсте етеричних уља, цвијетни аранжмани, накит од уникатног веза, те други интересантни производи.

Кумрова, која је дугогодишњи хуманитарац, позвала је на базар и деветнаестогодишњег Марка Спаића из Требиња, који од рођења болује од хемофилије и који од својих рукотворина скупља новац за операцију у Словенији.

Сви креативци присутни на базару поклонили су Марку по један свој производ, док ће штићеници Дома пензионера половину новца од продаје уплатити за лијечење овог младића.

Марко је Срни рекао да му је за операцију потребно 100.000 евра, да је прикупио нешто више од пола, те изразио наду да ће уз помоћ хуманих људи до јесени прикупити остатак новца.

"Хвала свима који ми помажу. Без помоћи мојих сугрђана и других добрих људи не бих могао да сакупим оволико новца", каже овај скроман младић који ни од кога ништа не тражи већ и сам својим радом покушава да сакупи новац да би што прије био оперисан.

Посебну пажњу купаца на базару, нарочито оних најмлађих, привукао је штанд Жељке Маловрх из Требиња, која је продавала медењаке украшене разноврсним шарама, атрактивно упаковане.

Жељка каже да је без запослења и да је прије два мјесеца одлучила да почне да прави необичне медењаке које шара смјесом шећера, воде и лимуна, истичући да је веома задовољна потражњом.

Идућа изложба ручних радова биће организована у Требињу крајем априла, док је у плану и један велики сајам који би био одржан крајем јула, а окупио би и креативце из региона.

Технички организатор осмомартовског базара је Подручна привредна комора Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана