Градишка: Поскупљује вода

Милан Вујић
Градишка: Поскупљује вода

Градишка - Становници општине Градишка од наредног мјесеца могу да очекују нови удар на кућни буџет, јер ће рачуни за воду бити увећани за 17 одсто.

Да ситуација буде још гора, ово је друго поскупљење воде за мање од годину, па ће становници морати да издвајају 30 одсто више новца него што су чинили у овом периоду лани.

Начелник општине Зоран Латиновић дао је сагласност за поскупљење воде и истакао да, уколико до тога не дође, "Водовод" неће моћи да измирује доспјеле обавезе.

Према његовим ријечима, разлог за ново поскупљење је измирење кредитних обавеза из 2007. године, у вриједности од 10 милиона марака.

Нови директор "Водовода" Радомир Шмитран је истакао да је кредит био намијењен за изградњу система снабдијевања водом и канализације, те управљања чврстим отпадом.

- Тај новац је утрошен и то је затечено стање. Нисам у прилици да судим да ли је новац намјенски утрошен или не. Циљ је био да се уради примарни секундарни вод водоводне мреже, те да се након тога прикључи одређени број корисника, али то није учињено - истакао је Шмитран.

Он је навео да по овом основу нису остварени приходи, као што нису остварени приходи ни по основу прикључака на канализациону мрежу.

- Сви ти рокови су истекли, кредит је дошао на наплату, а "Водовод" нема новца да плаћа та дуговања - казао је он.

Латиновић је рекао да вода није социјална него економска категорија, а стратегијом је предвиђено да она достигне тржишну цијену, јер то раде сви водоводи у Српској.

Он је навео да цијена воде у домаћинствима неће бити драстично повећана, односно да ће то бити по рачуну између двије до три марке, док правна лица овим поскупљењем нису обухваћена. Вијест о повећању цијена воде уздрмала је бројне становнике општине Градишка.

- Страшно је што су цијене воде за мање од годину скочиле за 30 одсто. Сваки дан нешто поскупљује, сада вода, сутра, вјероватно, и комуналије. Грађани су приморани да плаћају кредите од којих не виде никакву корист - казао је пензионер из Градишке, који није желио да му објавимо име.

Рачуни

Становници Градишке су прошле године децембарске рачуне за воду добили увећане за 13 фенинга у односу на претходни мјесец. Односно, за кубни метар воде који су раније плаћали 0,85 марака, морали су да издвоје 0,98 КМ, док ће у новембру то износити 1,15 марака.

У "Водоводу" су тада ново поскупљење оправдавали великим трошковима обнављања система снабдијевања водом и проширења водоводне мреже, које је планирано у наредним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана