Градишка: Нема новца за инвестиције

Милан Вујић
Градишка: Нема новца за инвестиције

Градишка - Буџет општине Градишка у првих осам мјесеци ове године остварио је минималан суфицит од 6.707 марака што није довољно за нова улагања у развој ове локалне заједнице.

Одборници нове скупштинске већине критикују своје претходнике да је буџет креиран само са циљем да се покрију плате запослених и трошкови буџетских корисника, док нису планирана издвајања за инвестиције. 

Предсједник СО Градишка Урош Граховац каже да је због блокаде локалног парламента штета најизраженија у паду прихода и одласку инвеститора.

- Без инвеститора и развојних активности нема прихода. Градишка улази у критичан период када треба донијети низ важних аката и буџет општине за 2016. годину. Он мора да буде до 15. децембра предложен, а до 30. децембра усвојен - рекао је Граховац.

Додао је да уколико се то не деси, по аутоматизму на снагу ступа привремено финансирање.

- Један од најгорих сценарија јесте да се угасе трансакциони рачуни и да суд намеће привремено финансирање - рекао је Граховац.

Први човјек општине Зоран Латиновић каже да поред тешке ситуације у Српској бити на позитивној нули је велики успјех.

У првом кварталу ове године прилив новца у буџет је знатно мањи него у истом периоду лани, док је највећи прилив остварен у јулу и августу. Латиновић је рекао да су уравнотежени приходи и расходи показатељ да је буџет реално планиран за ову годину, а вођена је политика старом изреком "колико пара, толико музике".

За првих осам мјесеци ове године у буџет се слило око 14,921 милион марака, односно 87 одсто у односу на план.

- Очигледно је да се троши то што имамо на приходовној страни и да се не иде у дефицит. Суфицит може бити и милион марака, ако не трошите паре, али нама је циљ да остваримо то што смо планирали - истакао је Латиновић.

Иако је Градишка била једна од првих општина у РС која је усвојила буџет за ову годину, у износу од 25,7 милиона КМ, све су прилике да ће због блокаде локалног парламента бити наметнуто привремено финансирање.

- Циљ је свима да се буџет усвоји за наредну годину, али и ако не буде скупштине донијеће се одлука о привременом финансирању која ће важити до краја марта - нагласио је Латиновић.

Дуговања

У градишком Одјељењу за финансије наводе да дугорочне обавезе ове општине износе око 26,977 милиона марака, док су краткорочне обавезе 6,495 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана