Градишка: Граховац тужи Латиновића

Милан Вујић
Градишка: Граховац тужи Латиновића

Градишка - Против начелника Зорана Латиновића биће понесена кривична пријава због незаконитог објављивања "Службеног гласника општине Градишка" и због злоупотребе службеног положаја.

Ово је јуче најавио предсједник Скупштине општине (СО) Градишка Урош Граховац, који је додао да ће о овим незаконитостима обавијестити Окружно тужилаштво Бањалука с циљем покретања кривичне одговорности.

- Латиновић је 18. септембра ове године објавио на веб страници општине Градишка публикацију коју је назвао "Службени гласник општине Градишка" број 5/2015 и тиме, по ко зна који пут, злоупотребио службени положај и прекорачио границе својих овлашћења - навео је Граховац.

Он је нагласио да је СО Градишка издала "Службени гласник" под истим бројем 1. септембра и начелник је био упознат са тим. Према његовим ријечима, у спорном "Службеном гласнику" објављена су акта која су већ била објављена, а која је оспорило Министарство управе и локалне самоуправе и наложило начелнику да их усклади са законским прописима.

- Овај "Службени гласник" није издала СО, већ начелник, што је супротно одлуци о издавању "Службеног гласника" општине Градишка. Латиновић је, као носилац извршне власти у општини, грубо прекршио границе својих овлашћења и преузео улогу законодавног органа власти - каже Граховац.

Он је рекао и да СО Градишка и даље не функционише те да не постоји разумијевање начелника општине за покретање рада локалног парламента. Иако је нова скупштинска већина, коју чине СНСД-а, ДНС-а и ИСДС-а планирала да сједница СО буде одржана до краја августа, Латиновић је одбио да припреми материјале за ту сједницу.

- Намјеравали смо да сазовемо СО да бисмо изгласали неповјерење начелнику, али смо од тога одустали све док не буде окончан судски спор у вези са преузимањем скупштинске власти у Градишци - нагласио је Граховац.

Према његовим ријечима, од доношења одлуке Врховног суда РС, према којој је одлука о привременој мјери враћена Окружном суду на поновно одлучивање и "наложено да се исправе пропусти и да се тужба конкретније уреди", Правобранилаштво РС је "уредило тужбу" и доставило је Окружном суду на поновно одлучивање. 

С друге стране, Латиновић тврди да након одлуке Врховног суда РС за њега Граховац није предсједник Скупштине.

- До правоснажне пресуде суда Граховац није предсједник Скупштине. Имамо информације да би сутра Основни суд у Градишци могао донијети коначну пресуду у којој се тражи контраизвршење - истакао је Латиновић, који је одбацио оптужбе да је нелегално издао "Службени гласник".

Уроша Граховца (СНСД) је за предсједника СО Градишка у фебруару изабрала нова скупштинска већина од 17 одборника, међу којима је 10 одборника СНСД-а, четири Изворне СДС, два ДНС-а и један одборник Народне странке "Радом за бољитак". На другој страни 14 одборника дају подршку начелнику Латиновићу, пет СДС-а, три НС-а, по два ПДП-а и СП-а, један одборник НС "Радом за бољитак" и одборник ромске националне мањине.

Пометња

Два "Службена гласника" у оптицају донијела су пометњу међу разријешеним и новоименованим члановима управних и надзорних одбора локалних предузећа.

Тако се десило да послије поднесене оставке на мјесто директора предшколске установе "Лепа Радић" Милу Шеатовића нема ко да разријеши и постави новог директора. Посљедица тога је да је Шеатовић истовремено у радном односу у предшколској установи и Основној школи "Петар Кочић", гдје је радио прије именовања за директора вртића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана