Градишка: Без шефа остала три општинска одјељења

Милан Вујић
Градишка: Без шефа остала три општинска одјељења

Градишка - Скупштинска криза која траје више од годину у Градишци добила је драстичне размјере, па су због блокаде локалног парламента три општинска одјељења остала без начелника.

Колико је тешка ситуација у Градишци најбоље показује то што ова општина има двије власти, два предсједника Скупштине, те 13 начелника Одјељења који себе сматрају легитимним. Политичка превирања и судске заврзламе општину су коштале неусвајања буџета за 2016. годину, а све то је довело до нефункционисања општинских одјељења.

Управа је остала без начелника Одјељења за друштвене дјелатности, јер је кадар ДНС-а Сања Бајић почетком прошле године напустила ову функцију због неиспуњавања услова за рад. Бајићеве обавезе преузео је в.д. начелника Одјељења за борачко инвалидску заштиту Вујадин Миљић из СДС-а који покушава да "сједи у двије фотеље".

Функцију начелника Одјељења за општу управу средином прошле године напустио је и кадар Напредне Српске (НС) Мирон Бјеловук, који се вратио на мјесто секретара у Основном суду у Градишци. Његово мјесто је преузео в.д. начелник Одјељења за развој Дејан Шиник, кадар НС-а.

Недавно, након краће болести, преминула је начелник Одјељења за финансије Добрила Тодоровић, а на њено мјесто је дошао Никола Солдатић  из НС, који је замјеник начелника општине.

- Ово је суноврат демократије и функционисања локалних парламената, гдје се не поштују принципи скупштинске већине и наносе се несагледиве посљедице општини. Сва рјешења о именовању и разрешењу су правоснажна, али начелник општине Зоран Латиновић не жели да их спроводи - истакао је Урош Граховац (СНСД), којег је нова скупштинска већина изабрала за предсједника Скупштине.

Граховац је навео да становници трпе јер је општина остала без начелника одјељења који су важне карике у функционисању локалне управе.

С друге стране Латиновић увјерава да се то не одржава на рад општинске управе јер су поједини начелници преузели управљање и другим одјељењима.

- Не очекујем да ће након смрти Добриле Тодоровић бити проблема у финансијама, јер имамо ликвидну ситуацију буџета. Одјељење друштвених дјелатности покрива начелник за борачку, док је за општу управу задужен начелник за развој - истакао је Латиновић и додао да његов замјеник покрива Одјељење финансија.

Смијењени предсједник СО Радислав Дончић из ПДП-а каже да Латиновић има скупштинску већину од 16 одборника, а чим судови донесу одлуке он ће сазвати сједницу Скупштине.

- Након што суд донесе одлуке којим ће моћи бити омогућен рад локалног парламента биће сазвана сједница на којој ће бити изгласан буџет за 2016. годину, као и низ других одлука - истакао је Дончић.

Нова скупштинска већина смијенила је 23. фебруара 2015. године на ванредној сједници руководство парламента, начелнике одјељења, те директоре јавних установа чији је оснивач општина. Нову већину формирали су СНСД, ДНС, Народна странка "Радом за бољитак" и самостални одборници који су иступили из СДС-а. Примопредаја власти није обављена јер разријешени функционери сматрају да су смијењени незаконито, због чега је локални парламент у блокади.

смијењени начелници

Одјељења за општу управу

Мирон Бјеловук 

Одјељења за урбанизам и грађење

Слободан Видовић

Одјељења за привреду и пољопривреду

Љубимко Чакаљ

Одјељења за друштвене дјелатности

Сања Бајић

Одјељења за борачко-инвалидску заштиту

Вујадин Миљић

Одјељења за финансије

Добрила Тодоровић (преминула)

Одјељења за развој

Дејан Шиник

Именовани за вршиоца дужности начелника

Одјељења за општу управу

Владо Сладојевић

Одјељења за урбанизам и грађење

Миленко Павловић

Одјељења за привреду и пољопривреду

Синиша Аџић

Одјељења за друштвене дјелатности

Добрила Тодоровић

Одјељења за борачко-инвалидску заштиту

Предраг Станић

Одјељења за финансије

Горан Сембер

Одјељења за развој

Игор Марчета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана