Горњa Црквинa код Шамца: Ђаци у Србији до краја године

Анита Јанковић
Горњa Црквинa код Шамца: Ђаци у Србији до краја године

Шамац - Ђаци основне школе "Црквина" у Горњој Црквини код Шамца која је потпуно уништена у лањским поплавама, до краја године ће знање стицати у новој, модерној згради која ниче на темељима старе школе.

У Министарству просвјете и културе РС кажу да су у току завршни радови и да ће све бити готово у наредних мјесец дана.

- Школа је сазидана и покривена. При крају је уградња столарије и постављање фасаде - кажу у Министарству и додају да је новац за изградњу школе обезбиједила Влада Србије у сарадњи са међународном организацијом UNDP.

Завршетак градње првобитно је био планиран у септембру, али су рокови пролонгирани до краја јесени.

- До помјерања рокова је дошло због тога што је UNDP, који је био задужен за избор извођача, отказао радове јер је установио одређене недостатке код првог извођача. Због тога је услиједио избор новог извођача - кажу у Министарству.

Школа у Горњој Црквини осим новом зградом, може се похвали и новим називом "Србија", који је добила одлуком Владе РС. Директор ове школе Мара Ђокић каже да ђаци и наставници с нестрпљењем очекују завршетак радова.

- Наших 225 ђака сваки дан путује у Шамац и наставу похађа у просторијама средње школе "Никола Тесла". Иако трошкове превоза сноси UNDP досадило им је то сељакање, тако да једва чекају да утрче нову школу - каже Ђокићева.

Она истиче да је нова школска зграда модерна и изнад свега функционална. Дио опреме и књиге за библиотеку су већ добили у оквиру ЕУ програма за опоравак од поплава, а ускоро стиже и остатак намјештаја.

- Опрему за кабинете информатике, биологије, физике и хемије већ имамо и те учионице ће бити изузетно модерне. Наши ђаци ће имати услове по посљедњим стандардима - говори Ђокићева која се нада се да ће дјечија граја и смијех у дворишту испод оморика одјекивати већ од децембра.

Стара школска зграда је била монтажна, саграђена 1967. године. Током лањских мајских поплава у потпуности је уништена, а ђаци су наставу похађали у просторијама Мјесне заједнице Крушково поље и халама породице Маслић.

Обнова школа

У оквиру ЕУ програма за опоравак од поплава до сада је уложено око 15 милиона марака у обнову 58 образовних установа у РС. Санирано је 19 средњих те 39 основних школа у Бањалуци, Бијељини, Челинцу, Дервенти, Добоју, Градишци, Костајници, Котор Варошу, Лакташима, Модричи, Новом Граду, Петрову, Приједору, Српцу, Шамцу, Шековићима и Зворнику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана