Године рада медицинских сестара добојске болнице пале у воду

Дијана Дујић
Године рада медицинских сестара добојске болнице пале у воду

Добој - Седамнаест пензионисаних медицинских сестара добојске болнице огорчене су што им Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС није признао и до двије године радног стажа по појединачним уплатама доприноса, због чега примају мању пензију.

Бивше раднице Болнице "Свети апостол Лука" у Добоју су пензионисане прошле и претпрошле године, а послодавац им је уплатио појединачно доприносе, за шта имају уплатнице.

Оне тврде да им Фонд ПИО не признаје накнадне уплате, док је онима који су пензионисани ове године то право признао. Осјећају се понижено, а свој посао су, како истичу, радиле честито и квалитетно.

Мира Нинковић и Зорица Ђукић су заједно почеле да раде, те су лани у исто вријеме и пензионисане. Радиле су 40 година као бабице. Послодавац је, истичу, уплатио појединачно доприносе за 20 мјесеци, колико им је недостајало.

- Пензија ми је умањена за 35 марака, али тај новац није толико битан колико чињеница да немам пуну пензију иако сам радила пуне четири деценије и то углавном у ноћним смјенама. То је понижење и неправда јер ми не дају оно што сам мукотрпно зарадила - испричала је Нинковићева, чија је жалба одбијена.

Жалба Ђукићеве је била уважена, али у рјешењу ипак стоји стаж од 38 година и четири мјесеца.

- Није битно да ли је пензија за пет или 50 КМ мања, само тражим да ми у рјешењу пише 40 година радног стажа, јер сам толико радила - казала је Ђукићева.

Иста ситуација је и са медицинским сестрама које су пензионисане 2013. године. Једна од њих је Бранка Тешић, која је 40 година радила као иструментарка на очном одјељењу и Служби за хирургију.

- Није ми уплаћено седам мјесеци радног стажа, а радила сам 40 година без дана боловања - рекла је Тешићева.

У Фонду ПИО кажу да је законом дефинисано да се појединачне уплате одобравају само ако ће се њима стећи услов за старосну пензију. 

- Прије тога, након што се послодавац обрати Фонду ПИО за појединачну уплату, Фонд доноси рјешење о одобравању појединачне уплате. То у овом случају није била пракса - рекао је портпарол Фонда ПИО РС Тихомир Јоксимовић, додајући да се на такав начин не може третирати појединачна уплата, јер је она мимо процедура и противзаконита.

Фоча

Са истом ситуацијом недавно су се суочили и медицинари из Фоче. Због процедуралних пропуста 15 пензионисаних бивших радника Универзитетске болнице и Дома здравља у Фочи сада примају пензију у просјеку мању за 40 до 100 марака.

Пензионери сматрају да је проблем још већи јер је неким колегама ово право признато, а њима није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана