Фочa: Хирурзи отишли корак даље у операцијама киле

Р. Ђ.
Фочa: Хирурзи отишли корак даље у операцијама киле

Фоча - У Универзитетској болници и на Медицинском факултету у Фочи јуче је завршена радионица о хирургији у лијечењу херније, односно киле, на којој су хирурзи из Србије упознали колеге из Српске и ФБиХ о најновијим операционим техникама.

Начелник Хируршког центра Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић каже да су хирурзима приказана практична и теоријска достигнућа. Он је додао да је ово први пут у Српској да се на овакав начин приступа неком проблему.

- У Србији ова пракса постоји већ неколико година, гдје Удружење херниолога, односно за лијечење киле, иде од болнице до болнице и учи домаће хирурге како се то ради - рекао је Марић.

Професор хирургије Медицинског факултета из Београда Маринко Жувела, који важи за експерта у овој области, каже да је првог дана радионице оперисано девет пацијената.

- Дошли смо да покажемо све модерне врсте операције киле. Три операције смо урадили лапароскопски, без реза, а остале отвореним техникама. Четири пацијента су оперисана локалним анестезијама, амбулантно и напустили су болницу истог дана. То је управо тренд, та амбулантна хирургија која се већ увелико ради у овој установи - рекао је Жувела.

Прву радионицу хирургије компликованих рецидивних кила у РС организовали су Универзитетска болница и Медицински факултет Фоча, у сарадњи са Асоцијацијом хирурга РС и Удружењем херниолога Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана