Филмско платно чувар сјећања на херојску руку спаса Драгана Цигана

Милијана Латиновић
Филмско платно чувар сјећања на херојску руку спаса Драгана Цигана

Бањалука - Рука спаса Драгана Цигана из челиначког села Бранешци, којом је прије 11 година из побјесњелог мора отргао двоје италијанске дјеце, никада неће пасти у заборав јер ће подвиг хероја из Српске, чији је живот тада угасио сурови Јадран, бити овјековјечен у документарном филму.

Идући трбухом за крухом, Драган је отишао у Италију код сестре да ради као зидар у нади да ће супрузи Дијани и кћеркама Милици и Маријани обезбиједити бољу и сигурнију будућност. Ни слутио није тог јулског дана 2007. године да ће све његове планове потопити таласи побјесњелог мора.

Иако лош пливач, скочио је у хладни Јадран чим је чуо запомагање дјеце која су се давила у мору. Успио је да их спаси, али је то платио животом. Његово тијело пронађено је након више сати потраге.

Његово херојско дјело биће заувијек сачувано на филмском платну, а прије неколико дана пала је прва клапа филма о Драгану, који се снима у продукцији Филмског документарног центра Бањалука.

Аутор филма Миле Савић истиче за "Глас Српске" да су га хуманост и племенитост човјека који није марио за свој живот док је спашавао двоје немоћне дјеце мотивисали да са колегама сними документарац. Савић каже да је двије године припремао материјал, тражио Драганову породицу, али и породицу малишана које је овај Челинчанин спасио.

- Пројекат је замишљен тако да Драганове кћерке, причајући причу о своме оцу, али и о своме животу, воде гледаоце кроз овај филм. Неке кадрове ћемо снимати и у његовом селу Бранешци, кроз разговор са пријатељима и његовим кумом. Окосница филма биће кадрови из Италије, гдје ћемо у граду Лидо де Јесоло, на плажи на којој је овај храбри човјек страдао, снимити сусрет његових кћерки и дјеце коју је спасио - испричао је Савић.

Филм ће, како је истакао, бити снимљен на српском и италијанском језику, а сјећање на овог човјека великог срца испричаће Италијанка коју је спасио.

- Иако је била дјевојчица у то вријеме, казала је да памти Драганову руку када ју је повукао из воде и спасио њу и брата. Говориће о дешавањима на плажи тога дана, али и о свом животу - истакао је Савић.

Циљ овог филма је, додаје, да кроз причу о хероју који је за спас туђе дјеце дао највредније што је имао, свој живот, покаже цијелом свијету колико је срце људи са ових простора. Документарац, чије би снимање требало бити завршено са првим данима прољећа, спојиће двије породице које је прије више од деценије судбина повезала кроз радост једних и огромну тугу и ненадокнадив губитак других.

Драганова млађа кћерка Маријана (15) оца није запамтила, али је, каже, поносна на оно што је урадио и радује се сусрету са дјецом коју је спасио.

-  Једва чекам да путујемо у Италију. Често мислим на тату прије спавања и питам се зашто није ту да ме загрли само. Највише ми недостаје када славим рођендане - стидљиво је казала Маријана, гледајући у мајку Дијану која је њој и сестри све ове године била и отац и мајка.

Пуна разумијевања, снаге и воље за животом, Дијана је доброту и племенитост усадила и у срца својих кћери и извела их на прави пут. Борећи се за кору хљеба, херојски чин њеног супруга давао јој је снагу да не поклекне.

- Звао ме је тога дана и рекао да ће доћи по нас да нас води у Италију. Планирали смо будућност и све је нестало у трену. Знам да је мислио на своју дјецу када је спашавао туђу и ја бих урадила исто. Само да је он нама остао жив све би било лакше - прича Дијана за "Глас Српске" док из новчаника вади и показује слику супруга. Додаје да је након свега радује што ће херојство њеног Драгана заувијек бити сачувано на филмском платну.

Значај пројекта препознало је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС које је пружило подршку аутору филма и Филмском документарном центру.

- Одлучили смо да им новчано помогнемо и то путем представништва РС у Њемачкој. Снимањем документарца о Драгану Цигану и његовом каснијом промоцијом у сарадњи са представништвима из Српске желимо да се свуда у свијету чује за хумани и храбри гест овог човјека - рекао је министар Златан Клокић.

Одликовања

Улица у италијанском граду Лидо де Јесоло, која излази на плажу на којој је Драган Циган настрадао, носи његово име. Одликован је највишим италијанским цивилним признањем Златним орденом части и Споменицом за незапамћено херојство и хумано дјело. Италија је купила Драгановој породици стан у Бањалуци, а кћеркама обезбиједила стипендију док се школују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана