Ергела Вучијак из Прњавора: Новог газду добија 62 липицанера

Данијела Стоканић
Ергела Вучијак из Прњавора: Новог газду добија 62 липицанера

Прњавор - Због вишка грла на добошу би се за 15 дана могла наћи 62 липицанера ергеле "Вучијак" у Прњавору, а сав новац од продаје коња биће искоришћен за уређење штала.

Ергела броји 146 расних коња, а очекује и принове. Продаја, која је била планирана још у прошлој години, пролонгирана је за прољеће у намјери да се коњи боље припреме за тржиште. Поред тога, основно стадо "плесача балета", како их многи зову због грациозности њихових покрета, ускоро ће бити проширено за петоро ждребади, која ће тек стићи на свијет.

Директор ергеле Ранко Грубешић објаснио је да ће се продаја обављати лицитацијом, а најнижа почетна цијена биће 400 КМ, док ће највиша почетна цијена бити 1.000 КМ по грлу.

- Међу ова 62 липицанера, биће и двоје ждребади. Очекујем да ће се, због велике заинтересованости наших пољопривредних произвођача, као и пријатеља из Србије, ове цијене бар удвостручити - рекао је Грубешић и додао да ће свако грло бити посебно лицитирано.

Према његовим ријечима, почетна цијена грла је нижа, а све како би привукли купце, јер су ранијих година цијене биле високе, због чега је заинтересованост за куповину ових животиња била јако мала.

- У односу на претходни период, ергела полако стаје на своје ноге. Један од доказа је и то што ћемо од ове године почети са производњом сијена и хране за животиње - рекао је Грубешић.

Он се похвалио да су успоставили и контакт са државном ергелом "Ђаково" и "Липик" из Хрватске и кроз пројекте прекограничне сарадње они им стоје на располагању за помоћ.

- Влада РС редовно помаже рад ергеле тако што одваја новац за храну коњима и плату радницима, која је редовна. Тај тренд се и даље наставља, а који ће то износ бити ове године још не знамо - истакао Грубешић.

Историјат

Ергела "Вучијак" је основана 1946. године. Била је у власништву СФРЈ и служила за потребе ЈНА. Од 1990. године до данас власничка структура се мијењала четири пута. Власник ергеле "Вучијак" у фебруару 2010. године постала је Влада РС, која је платила милион марака, али је право руковођења добила тек након завршетка четворогодишњег стечајног поступка. Застој је проузроковао спор због парцеле површине од 70 дунума, на коју је право полагало и предузеће "Ратар", које је изгубило судски спор. Док су се власничка права доказивала, коњи су гладовали. Било је дана када су мјештани из околних села сакупљали новац за бале сијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана