Дружење Тузлака у Бијењини

Срна
Дружење Тузлака у Бијењини

Бијељина - Завичајно удружење Тузлака у Бијељини организовало је вечерас први пут манифестацију "Дружење Тузлака", која је припрема за традиционално саборовање и освештање обновљене Цркве Вазнесења Господњег на Илиндан у Пожарници код Тузле.

Један од иницијатора формирања Завичајног удружења Тузлака Душко Бојић истакао је значај вечерашњег окупљања за очување традиције и евоцирање успомена.


"Имајући у виду да је прошло 23 године од почетка рата, од егзодуса Срба са тузланске територије, када нас је око 26.000 Срба морало напустити Тузлу, сматрам да је дружење нас око 7.000 настањених у Бијељини неопходно", рекао је Бојић, бивши борац Војске Републике Српске.

Бојић је најавио да ће ове године 21. априла, на гробљу Пучиле код Бијељине освештати споменик Тузлацима погинулим у прошлом рату.

Протојереј-ставрофор Милан Топић, парох тузлански и пожарнички, позвао је своје суграђане на обиљежавање 120 година од подизања цркве у Пожарници.

Топић је подсјетио да данас у двије парохије тузланске укупно има 490 православних домова и око 1.100 душа, оцијенивши то као веома мали број. "Ријеч је само о оним људима који су вјерници и примају свештеника, славе славу, али у граду има још православних Срба", рекао је Топић.

Десанка Тракиловић из Тузле, диригент и основач обновљеног хора "Србадија" од 1992. године у Бијељини, каже да је радују овакви скупови, посебно што ће од прихода од улазница вечерашње манифестације дио бити одвојен за хуманитарни рад Удружења.

"Још више ме радује што ове године обиљежавамо 120 година наше цркве у Пожарници, која треба да буде обновљена", рекла је Тракиловићева.

Она је најавила концерт реномираног хора "Србадија" од 1992. године за бијељинску Основну школу "Вук Караџић".

Митар Новаковић, оснивач Учитељског факултета, потом факултета Пословне економије и десетогодишњи ректор Универзитета Источно Сарајево, изразио је поштовање према Семберцима који су Тузлаке "дочекивали као своје".

"Дугујемо им захвалност што смо на неки начин и ми постали Семберци. Није мали број нас који смо дошли из Тузле, више од 20.000", рекао је Новаковић, који је подсјетио да се данас у Семберији задржао највећи број Тузлака.

Предсједник Завичајног удружења протонамјесник Васо Поповић рекао је ће на Илиндан бити освештана обновљена Црква Вазнесења Господњег у Пожарници, као симбол страдања, али и васкрсења, обнове и трајања српског и православног у регији Тузле.

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини основано је прошле године, када се на саборовању у Пожарници окупило око 3.000 људи који су тај дан провели у завичају.

У Тузли је до рата живјело више од 20.000 Срба који су након ратног страдања на простору садашње Федерације БиХ, углавном насељени у Бијељини, Зворнику и Угљевику у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана