Донирани трактори подижу производњу

Анита Јанковић
Донирани трактори подижу производњу

Бањалука - Пољопривредници којима је прошле године кинеска влада донирала тракторе са комплетном пратећом опремом махом су проширили производњу, што потврђује значај улагања у пољопривредну механизацију.

Ратари имају само ријечи хвале за нове машине, за које у шали кажу да су најбољи и најбржи радници на њиховим посједима. Жељко Куваља из села Јелићка код Приједора у недостатку посла прије неколико година је покренуо сточарску производњу, да би обезбиједио егзистенцију. На фарми узгаја 150 оваца, а ускоро планира проширење производње. Донирани трактор му је, каже, олакшао и убрзао свакодневни посао.

- Када сам се почео бавити овчарством набавио сам један трактор, али будући да има много посла, требало је много времена. Са новим трактором све иде брже, јер отац и ја у исто вријеме косимо, оремо или тањирамо земљу - прича Куваља.

Брже обављање радова омогућило му је услове за проширење производње, тако да ускоро планира да фарму прошири са још 50 оваца.

- Сточарство је тежак и мукотрпан посао, мора много да се запне и ако се ради на мало, нема велике користи. Зато желим да проширујем фарму, због чега ми је свака помоћ добродошла - каже Куваља.

Трактор са приколицом, плуговима, тањирачом, купилицом сијена и расипачем ђубрива добио је и Миле Нешковић из села Бољанић код Добоја. До тада је десет година све послове на фарми радио ручно, јер није имао пољопривредне механизације.

- Свануло ми је откако сам добио трактор. Посао ми је олакшан да се то казати не може. Мијења три-четири радника, све ради и по киши и по сунцу, а никада се не жали - каже кроз шалу Нешковић, у чијим је шталама 160 коза и оваца које, хране његову четворочлану породицу и школују сина студента.

Земљорадничка задруга "Јединство Озрен" из Петрова послије рата је остала без пољопривредне механизације. Више од 124 хектара земљишта на којем узгајају житарице обрађивали су изнајмљеним машинама.

- Задруга је основана 1952. године и сву механизацију коју смо имали у рату смо изгубили. Донација коју смо добили је спас за нашу задругу. Не може задовољити све наше потребе, али нам је и те како помогла - каже Дејан Василић из задруге "Јединство Озрен" и додаје да је вриједност добијене опреме око 56.000 марака.

Донација

На основу споразума о економској и техничкој сарадњи Кина је БиХ донирала пољопривредну механизацију и медицинску опрему.

- Донацију је добило 127 физичких и 49 правних лица у 52 општине у РС и 17 у ФБиХ. Приоритет приликом расподјеле имала су удружења повратника, пољопривредне задруге и удружења пољопривредних произвођача, становништво из поплављених подручја, млади пољопривредници, вишечлане и породице из брдско-планинских подручја и из изразито неразвијених општина - рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана