Дом здравља Дервента: Пали на позајмици и фрижидерима

Марина Чигоја
Дом здравља Дервента: Пали на позајмици и фрижидерима

Бањалука - Дом здравља Дервента исплаћивао је радницима бескаматне позајмице без икаквих уговора и одлука Управног одбора, док је особи која није њихов радник исплаћено 240 КМ за куповину два фрижидера за потребе те установе која нигдје није евидентирана.

Утврдила је то Главна служба за ревизију јавног сектора РС, која је Дому здравља Дервента за рад у прошлој години дала негативно мишљење.

- Особи која није радник Дома здравља на благајни је исплаћено 240 КМ на име куповине два фрижидера за потребе Дома здравља који нису евидентирани у помоћној евиденцији основних средстава јер за ту набавку није постојао рачун - наведено је у извјештају.

Ревизори су истакли и да исплаћивање позајмица радницима путем благајне и текућих рачуна, које су они враћали паушално, није у складу са законом. Радници су по том основу на крају 2013. године Дому здравља дуговали 5.923 КМ.

У ревизорском извјештају је наведено да није поштована уредба о исплати накнада за службена путовања јер налози за коришћење приватних аутомобила у службене сврхе нису правдани у дефинисаном року и нису издата рјешења за службена путовања у иностранство.

Ревизори су упозорили и да је број радника у Дому здравља већи за 13 у односу на нормативе. Ревизори су утврдили и низ других пропуста у раду Дома здравља, укључујући и кршење Закона о јавним набавкама БиХ.

Директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран рекао је да се радило о фрижидерима који су хитно затребали Служби хитне помоћи у вријеме викенда.

- Реагенси и вакцине су нам били у опасности да пропадну па смо морали хитно реаговати. До пропуста у евиденцији је вјероватно дошло јер је био викенд, али ти фрижидери су у Дому здравља - казао је Шаран.

Када су у питању позајмице, рекао је да су оне одобраване радницима у случају њихове болести и признаје да са њима нису сачинили уговоре, али да је људски помоћи. Говорећи о прекомјерном броју радника, он је истакао да је систематизација оквир који показује стварни број запослених, а не нормативни акти.

Губитак

Дом здравља Дервента исказао је на крају прошле године губитак од 51.844 КМ, док је по налазу ревизије минус у тој години износио 114.230 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана