Добој: Представљен документарац Дах живота

Срна
Добој: Представљен документарац Дах живота

Добој - У Добоју је вечерас приказан документарни филм "Дах живота" аутора Сњежане Брезо, инспирисан страдањем 12 беба које су 1992. године, због недостатка боца са кисеоником, преминуле у бањалучкој болници.

Брезо подсјећа да је умирање дјеце проузроковала копнена и ваздушна блокада болнице у Бањалуци, док је авион са боцама кисеоника данима стајао на аеродрому у Београду и чекао дозволу УН за полијетање.

Јунак филма је дјечак Марко Медаковић, једини преживјели актер ових дешавања, који данас, због недостатка кисеоника у првим тренуцима живота, не може да хода, нити да говори.

"Документарни филм о трагичном страдању 12 бањалучких беба подсјетник је који обавезује да се овај дио историје никада не заборави, са задатком да се о страдању посебно прича младим генерацијама", рекао је директор Центра за културу и образовање у Добоју Новак Радојчић.

Документарни филм "Дах живота" освојио је прву награду на фестивалу у Даблину, прву награду Фестивала "Бдење Јакова Орфелина" у Сремским Карловцима, награду "Стећак кнеза Павла" на Фестивалу "Први кадар" у Источном Сарајеву, гран при "Воља за животом" у Великој Плани, награду за посебан квалитет ауторског рада "Лепота различитости" на Фестивалу "Профест" у Бачкој Тополи, награду "Сребрни пастир" на Фестивалу "Хомољски мотиви" у Кучеву, повељу "Седрик Делијер", те награду "Златна диплома" на Фестивалу "Братина" у Москви.

Вечерашњој пројекцији филма присуствовали су представници Архијерејског намјесништва добојског и представници медијског, културног и јавног живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана