Добој: Нови домови за 68 борачких породица

Дијана Дујић
Добој: Нови домови за 68 борачких породица

Добој - Породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида (РВИ) од прве до четврте категорије из Добоја јуче су уручени кључеви 68 станова чија је изградња коштала 2,5 милиона марака.

Кључевима, које су уручили министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић и градоначелник Добоја Обрен Петровић, посебно се обрадовао стоодстотни инвалид Ведран Глигорић. У новом стану живјеће сам.

- Добио сам стан нешто мањи од 34 метра квадратна. На први поглед све је квалитетно урађено. Стан је веома лијеп, освијетљен и на одличној је локацији, а и приступачан је за мене - испричао је Глигорић. Он је до сада живио у стану који је од града добио на привремено коришћење.

И Десанка Алексић, чији је супруг уградио свој живот у темеље Српске, коначно је ријешила стамбено питање.

- Живјела сам до сада у дјеверовој викендици у мјесту Трњани код Добоја. Много ми значи то што сам добила свој кров над главом иако су ми осјећања помијешана - казала је Десанка која ће, такође, живјети сама.

Након двије деценије стамбено питање ријешио је Станимир Девић, најмлађи ратни војни инвалид у Добоју.

- Срећан сам што сам добио стан. Дуго сам чекао и, ево, дочекао - рекао је Девић.

Савановић је рекао да је подјелом рјешења и кључева 68 станова у Добоју завршен програм Владе РС за стамбено збрињавање породица погинулих и ратних војних инвалида који је планиран за период од 2007. до 2015. године.

- Када је у питању град Добој, Влада РС је уложила 11 милиона КМ и збринула 573 корисника, од чега је 229 добило станове, а 344 неповратну новчану помоћ - изјавио је Савановић и додао да је ресорно министарство припремило нову уредбу која ће у наредном периоду бити предочена Влади. Он је објаснио да ће ова уредба обухватити сва лица која из оправданих разлога нису конкурисала за стамбено збрињавање 2007. године. 

- Влада РС и институције РС су чврсто опредијељени да стамбени програм доведемо до краја у наредних неколико година. Овим великим, хуманим програмом Влада РС жели да покаже захвалност и пружи помоћ породицама погинулих и РВИ за све оно што су њихови најмилији дали за стварање РС - рекао је Савановић који је

јуче у Добоју уручио и двије неповратне новчане помоћи за потребе стамбеног збрињавања борачких категорија.

Градска управа Добој је за градњу двије ламеле уложила 40 одсто новца у инфраструктуру и земљиште. Градоначелник Обрен Петровић је рекао да се нада да ће Влада РС усвојити уредбу којом ће бити проширен број корисника за стамбено збрињавање, истичући спремност града да учествује у финансирању.

- Обезбиједићемо додатна средства, јер нам је веома битно да сви људи из борачке категорије добију стан - казао је Петровић.

Уручењу кључева присуствовали су предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић и предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Нема подјеле међу борцима

Миленко Савановић поручио је јуче у Добоју да нема подјеле међу борцима због одлуке Владе РС о проглашењу седам невладиних организација за удружења од јавног интереса.

Савановић је, коментаришући новинарско питање о негативним реаговањима из Борачке организације РС, рекао да они нису у праву јер је одлуци Владе претходила анализа комисије која је пристигле захтјеве рашчланила у складу са законом и аналитички.

- Нема подјеле међу борцима. Ми смо демократско друштво и друштво једнаких шанси и сви који испуњавају законску регулативу могу да аплицирају и добију статус удружења од јавног интереса - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана