Ђаци у Српској изабрали Грчку за екскурзије

Милијана Латиновић
Ђаци у Српској изабрали Грчку за екскурзије

Бањалука - Средњошколци у Српској углавном су већ одабрали аранжмане за матурске екскурзије, а топ дестинација ове године је Грчка, за коју је потребно издвојити између 400 и 600 марака.

У школама широм РС истичу да на избор дестинације највише утиче економска ситуација, па већина ученика путује у Грчку која је дупло јефтинија од Шпаније, за коју је потребно издвојити и до 900 КМ.

Предсједник Актива директора средњих школа у Добоју Спасоје Васиљевић каже да су ученици путем анкете од четири понуђене дестинације изабрали Грчку, која је уједно била и најјефтинија понуђена дестинација.

- Социјални фактор је пресудио да ученици изаберу Грчку, а и професори су им сугерисали ту дестинацију, имајући у виду богату културу и историју те земље - рекао је Васиљевић. Једна група средњошколаца из Добоја на екскурзију путује у мају, а друга у септембру.

За разлику од претходних година када је Шпанија била најтраженија дестинација међу гимназијалцима у Бијељини, ове године већина је одлучила да путују у Грчку.

- Цијена аранжмана од 559 КМ обухвата превоз, смјештај на бази седам пансиона и све излете - рекао је помоћник директора Гимназије у Бијељини Владимир Шавија.

Ученици Медицинске школе у Бањалуци су такође одлучили да путују у Грчку, а руководство школе је већ изабрало најповољнију понуду. Бањалучки гимназијалци су ове године путем анкете изабрали Шпанију са Италијом и Француском.

- Ученици ће бити смјештени у мјесту Каљеа недалеко од Барселоне, а у цијену од 859 КМ укључена су три пуна пансиона, три полупансиона, превоз, осигурање и сви излети - казала је професор географије и овогодишњи вођа пута Живка Кукрић. Нагласила је да ученици могу отплаћивати екскурзију у пет мјесечних рата, с тим што прве четири плаћају до поласка, а пету по повратку са екскурзије.  

У приједорским средњим школама истичу да су у току родитељски састанци и избор извођача екскурзије. Процедура у вези са избором најповољније агенције у току је и у средњој школи "28. јуни" у Источном Сарајеву.

- Избор дестинације највише ће зависити од цијене, мада већ сад могу рећи да је већина ученика заинтересована за Грчку - рекла је директор школе Младенка Пандуревић. 

Директор Центра средњих школа у Требињу Васиљко Шкриван истиче да је већ неколико година пракса да ученици на матурску екскурзију путују на почетку четвртог разреда. Они су у октобру путовали  у Италију, Француску и Шпанију.

Основци

У туристичким агенцијама у РС истичу да ученици основних школа углавном путују на екскурзију у сусједне земље, Србију, Хрватску и Црну Гору, док је међу средњошколцима највише заинтересованих за Грчку.

Цијене аранжмана су од 250 до 400 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана