Ђаци славили Светог Саву

Цвија Мркоњић, дописници
Ђаци славили Светог Саву

Бањалука - Приредбама, светосавским академијама, уручивањем признања, бесједама, те ломљењем славских колача широм Српске обиљежен је дан који се прославља у част утемељивача српске цркве, државе и школства.

Прослављање имена Светог Саве почело је у уторак увече светосавским академијама, а настављено јуче у школама и културним центрима.

Светосавска академија под називом "Срце светосавља" одржана је јуче у Основној школи "Иво Андрић" у Бањалуци, а спортска дворана је била премала да прими све госте. Директор школе Жељка Опачић истакла је да је у програму учествовало 228 ученика из разних секција.

- Награђена су 23 одликаша осмих и деветих разреда, а Светосавску награду добио је ученик осмог разреда Борис Рачић - казала је Опачићева.

Рачић је овом приликом обећао да ће оправдати награду у даљем наставку школовања. Свечаности су одржане и у другим бањалучким школама, али и широм Српске.

- Свети Сава је свој род, са препознатљивим културним идентитетом, увео у изабране народне књиге уз јеванђељско свједочење да је вјера оклоп, љубав штит, а крст оружје - истакао је члан Академије наука и умјетности РС Бранко Летић у бесједи о просвјетитељу на академији у Приједору.

Градоначелник Приједора Марко Павић уручио је награде најбољим просвјетарима, те истакао да они одгајају дјецу у духу светосавља.

Српчани су свечаност "Теби и нама, твојим потомцима, у част" организовали у Дому културе, а у културно-умјетничком програму су наступили ђаци из Српца. Због недостатка новца, славског ручка није било у већини школа.

Прњаворчани су Савиндан обиљежили хуманошћу, прикупивши минулог викенда на Светосавској забави 5.611 КМ за двије социјално угрожене породице.

Почаст првом српском архиепископу одали су и Дервенћани, а најмлађи становници рецитовали су пјесме посвећене Светом Сави, за шта су награђени пакетићима. Уз музички програм и додјелу признања свечано је било и у Модричи, док су шамачки ђаци школску славу прославили приредбама.

- Прилика је да се вратимо на пут светосавља као пут истинског знања и радимо на његовању културе дијалога и поштовању другачијег мишљења. Скромност и пожртвованост у раду и настојањима Светог Саве требало би свима да послуже као примјер у свакодневном раду и поступању - поручио је у честитки, која је прочитана у Средњошколском центру "Никола Тесла" у Шамцу, министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

У бесједи на Светосавској академији у Бијељини ђакон Бојан Чечар позвао је Србе да се окрену предању Светог Саве, да чувају вјеру и да се недвосмислено држе закона Божијег. У свим бијељинским школама јуче је ломљен славски колач, а фочански ђаци такође су били задужени за појање химне и извођење културно-умјетничког програма, док су у храмовима служене литургије. 

Начелник Фоче Радисав Машић на академији је уручио златник прворођеној беби у 2016. години Лазару Марићу.

Ученик деветог разреда ОШ "Вук Караџић" Ивана Рашевић из Вишеграда поручила је да је поносна што има прилику да прославља име српског просвјетитеља, те да су приредбе диван начин да му се ода почаст. Савиндан је обиљежен богослужењем у храму Светог цара Лазара у Андрићграду.

Академија није изостала ни у Требињу, а том приликом додијељене су и повеље града за 2015. годину. Свети Сава је прослављен и у другим општинама Српске, попут Котор Вароша, Новог Града, Козарске Дубице, Угљевика, Зворника, Петрова, Сокоца, Пала, Сребренице и Братунца.

Честитке

Предсједник РС Милорад Додик честитао је свим ученицима, студентима и просвјетним радницима, као и свима који се баве просвјетом и образовањем, школску славу Светог Саву.

Премијер РС Жељка Цвијановић поручила је да његујући успомену на првог српског архиепископа и његова дјела, која нам је оставио у трајно насљеђе, увијек морамо имати на уму да је брига о дјеци и омладини, улагање у њихово знање, образовање, културу и духовност, најсигурнији пут у бољу будућност.

Малешевић

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић казао је да се школска слава Свети Сава обиљежава у 98 одсто школа у Српској, те подсјетио да је након поплава у 2014. години обновљено, санирано или изграђено 40 основних и средњих школа.

Пакетићи

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић обезбиједио је светосавске пакетиће за ученике ОШ "Грахово", који су малишанима уручени јуче.

- Директор школе "Грахово" Војо Марић истакао је да се у овој повратничкој средини посебно радују свакој пажњи коју покажу институције Српске - наводе из НСРС.

Пакетиће, које су донирали Православна црквена општина Србац и фирма "Лебурић комерц", јуче је добило и око 220 основаца од првог до трећег разреда из Српца, Повелича и Каоца.

Име школе додатна обавеза

Ломљењем славског колача и пригодним културно-забавним програмом најбројнија бањалучка основна школа, ОШ "Свети Сава", прославила је јуче школску славу Савиндан.

- За нас је Свети Сава више од славе. Чињеница да школа носи име првог српског просвјетитеља је велика обавеза за наставни кадар и ученике да се доказују и постижу што боље резултате у области образовања - рекао је директор школе Мирослав Попржен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана