Ђаци из Приједора на такмичењу НАСА у Паризу

Срна
Ђаци из Приједора на такмичењу НАСА у Паризу

ПРИЈЕДОР - Ученици приједорске Електротехничке школе Ива Драгојевић, Дејан Станојевић и Владан Вукота учествоваће почетком октобра у Паризу на такмичењу у прављену апликација о свемиру које широм свијета организује америчка свемирска агенција НАСА.

Све троје су ученици четвртог разреда, смјер техничар информационих технологија.

Драгојевићева је вођа тима у име којег се захвалила Градској управи Приједор за 2.500 КМ којима ће покрити дио трошкова.

-Од колега из Црне Горе сазнала сам за тај изазов, пријавили смо се прије два мјесеца и прошле седмице сазнали да смо примљени. Критеријуми за одабир су мотивациона писма, успјеси које смо до сада постигли у овој области и учешћа на такмичењима из сродних наука - рекла је Ива Срни.

Она сматра да је пресудно било искуство у изради веб-апликација јер сваки члан тима их иза себе има бар по пет које су функционалне већ дуги низ година.

За сада су пријављене 63 екипе, а приједорска екипа је од понуђених области одабрала да направи апликацију која се бави обиљежавањем небеских тијела око Земље.

Станојевић је појаснио да планирају да направе макету соларног система у којем ће се приказивати објекти у свемиру који су у близини Земље.

-Сад можемо само размишљати и планирати. Физички не смијемо радити ништа, за тај дио имаћемо тамо рок од 48 сати. Најбољи са ових регионалних такмичења као што је Париз иду даље на такмичење на глобалном нивоу - рекао је Дејан.

Владан Вукота је са Дејаном и Василијем Макарићем из истог одјељења побједник првог дигиталног изазова Градске управе Приједор са апликацијом за јавни аутобуски превоз која се налази и на “гугл” продавници.

-Побиједили смо у конкуренцији од 15 пројеката. Наша идеја била је да понудимо рјешење информисања о реду вожње. Прикупили смо све податке које имају град и превозници на једно мјесто да их можемо претражити. Обухватили смо градски, приградски, међуградски и међународни саобраћај, с тим да нисмо унијели све податке него се они могу уносити временом. Ово што имамо за сад, то функционише -  додао је Владан.

Све троје су похађали обуке из разних области дигиталног свијета у Развојној агенцији града Приједора “Преда”, за које кажу да су одлична прилика за стицање знања и вјештина од врхунских стручњака и у врхунским условима.

Истичу и улогу свог професора математике Јасмина Бабића и бившег разредног старјешине Саше Милића који им је предавао програмирање, а сада им је ментор, те додају да су и у редовној настави радили веб-апликације, веб-дизајн и графички дизајн.

Планирају покренути бизнис стартап у ИТ сектору. По завршетку средње школе Ива планира да студира биомедицински инжењеринг у Аустрији, Дејан софтверско инжењерство, а Владан или електротехнику или рачунарство и аутоматику, обојица на Факултету техничких наука у Новом Саду.

НАСА спејс ап 2024. челенџ одржава се у Паризу од 4. до 7. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана