Брчко: Пробили рокове, остали без плате

Анита Јанковић
Брчко: Пробили рокове, остали без плате

Брчко - Градоначелник Брчко дистрикта Анто Домић одлучио је да казни пет чланова радне групе за израду нацрта организационог плана Одјељења за образовање јер нацрт нису предали у предвиђеном року.

Домић је прошле седмице наложио директору Дирекције за финансије да обустави исплату септембарске плате члановима поменуте комисије јер посао нису завршили на вријеме.

У Брчко дистрикту постоји потреба за попуњавањем око 200 позиција просвјетних радника који треба да раде у предшколском, основном и средњем образовању. Да би могли бити расписани конкурси и успостављена правила, требало је да буду поправљени организациони планови и отклоњени недостаци.

- Знајући да је то врло важан посао, још у прољеће смо дали задатак тадашњем шефу Одјељења за образовање да то заврши. Међутим, дошло је до извјесних потешкоћа па сам у јуну издао ново упутство и одредио рокове да до средине јула буду завршени организациони планови. Већ је октобар, а организационих планова нема у нацрту - каже Домић и додаје да су се на његове захтјеве да заврше посао чланови комисије оглушили па је био приморан да донесе овакву одлуку.

Домић је истакао да је комисија требало на вријеме да направи организационе планове, те да се умјесто својим послом бавила послом неких других.

- Имајући у виду да не обављају свој посао, онда не могу бити плаћени за оно што нису урадили - рекао је Домић и додао да људи у образовању у Брчком одбијају да успоставе јасна правила при запошљавању већ настоје да задрже дискреционо право да сами одлуче кога ће примити, а кога неће.

С друге стране, члан спорне радне групе Слободан Ристић тврди да су посао урадили на вријеме те да је градоначелник дезинформисан.

- Радна група је именована 8. јула и имали смо рок да нацрт предамо до 16. јула, што смо и урадили. Тог дана смо га предали вршиоцу дужности шефа Одјељења за образовање и даље је требало да буде упућен стручном и административном особљу да утврде да ли је урађен по методологији Владе - каже Ристић и додаје да не зна гдје је нацрт завршио и зашто није дошао до градоначелника.

Ристић истиче да је свих пет чланова радне групе посјетило градоначелника и доставило му доказе у и-мејлу који су послали 16. јула у 15 часова и предали нацрт организационог плана.

- Градоначелник је разуман човјек и чврсто вјерујем да ће промијенити одлуку. Не кажем да смо квалитетно урадили нацрт, можда има неких мањкавости, али урадили смо у року - истиче Ристић и додаје су у међувремену мијењани шефови одјељења па су то можда околности који су довеле до овога.

Организациони планови

Нови организациони планови су важни јер досадашњи третирају стручну спрему само по старом систему, али не и према "Болоњи".

- Досадашњи планови нису били доречени и неке позиције су морале да буду прилагођене према Одлуци о категоризацији радних мјеста. Занемариван је болоњски систем образовања. Захтијевао сам да се одреди минимум стручне спреме и по новом и по старом систему како би правила у конкурсу према свима била иста. То је нужно да се уради - поручио је Анто Домић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана