Братунац: Завршена тродневна манифестација Пут филма

Срна
Братунац: Завршена тродневна манифестација Пут филма

Братунац - У братуначком Културном центру данас је завршена тродневна културна манифестације "Пут филма" коју је приредила продукција "Први кадар" из Источног Сарајева у оквиру обиљежавања 20 година од егзодуса Срба из Сарајева.


Координатор овог филмског каравана Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да су братуначки основци показали највеће интересовање за овај програм па су њима прилагодили и филмске пројекције и приказано је више анимираних и кратких документарних филмова из домаће кинематографије.

"Уједно су одржана и предавања о начину израде и снимања тих филмова као и радионице за заинтересоване на којима су упознати о историји анимираног филма, израдом оптичких алатки и упознали смо дјецу и како се снима материјал и монтира документарни филм", рекла је Штифанићева.

Филмске радионице под насловом "Филмска школа првог кадра - од идеје до документарног филма" водио је режисер Драган Елчић, који је истакао да су основци показали велико интересовање за филмове и њихово снимање, монтажу и режирање.

"Било је заиста креативних идеја и договорили смо се да двије групе основаца практично примјене знање које смо им пренијели у ова три дана и до 2. априла ураде два кратка документарна филма са различитим, врло занимљивим причама које су предложили у оквиру једне теме насловљене жИ то је мој град", рекао је Елчић.

Он је додао да ће наставити започети рад са ове двије групе братуначких основаца јер су показали надареност и изузетну маштовитост неопходну за успјешно филмско стваралаштво.

У Братунцу је први пут организована оваква филмска манифестација која привукла пажњу младих, а љубитељи филмова имали су прилике да погледају неколико филмова у биоскопској сали што је посљедњих година ријеткост у овом мјесту.

Караван "Пут филма", осим Братунца, обићи ће и Милиће, Соколац, Рогатицу, Трново и Шамац, а циљ његовог организовања је децентрализација филмске умјетности у Републици Српској.

Подршку организовању овог филмског каравана пружило је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана