Брачни пар Загорка и Раде Ђурић из Котор Вароша у љубави 63 године

Душко Керезовић
Брачни пар Загорка и Раде Ђурић из Котор Вароша у љубави 63 године

Котор Варош - Поштовање, разумијевање, слога и неизбјежна љубав кључ су за дуговјечан брак, поручују Загорка и Раде Ђурић из Котор Вароша који брачним водама плове већ 63 године.

Упознали су се давне 1952. године у Беговом хану код Зенице, гдје је Раде чувао затворенике. Његова пристојност и доброта нису оставили равнодушним ни мјештане у околним кућама. Једна од њих била је Спасенија која му је рекла да има за удају три кћерке, па би жељела да јој буде зет.

Већ на први поглед најстарија кћерка Загорка је освојила Радетово срце и, како каже, никада се није покајао због тога. Након године забављања склопили су брак. У почетку нису имали ништа, али су се постепено скућили. Чак 11 пута су се селили, све док 1963. нису подигли кућу у Котор Варошу.

- Највише ми се допала његова скромност и нарав, јер је велики кућанин - рекла је Загорка.

Раде је службовао у Бањалуци, Масловарама и Станици милиције Котор Варош, гдје је 1972. године пензионисан.

Иако он има 89, а Загорка 85 година, могу се похвалити да их здравље добро служи. Раде је први пут био код љекара прије двије године. Каже да је за његово добро здравље заслужна супруга Зага, али и вожња бициклом. Док је радио у станици милиције, каже, на бициклу је носио пошту у Бањалуку. Његови суграђани га и ових зимских дана сусрећу на бициклу када нема падавина.

- За добро здравље треба умјерено јести, не пити алкохол, не пушити, али је важно и другоме не мислити зло - каже Раде.

Он и његова супруга имају рецепт и за дуговјечан брак.

- Ако је једно љуто, друго мора попустити. Млади парови треба да се од почетка договарају, јер се уз разговор сви проблеми савладају, а не љутњом и ћутањем - поручују Зага и  Раде.

Потомци

У сложном браку Загорка и Раде Ђурић су стекли сина Брану. Поручују да су посебно поносни на двоје унучади и четворо праунучади и да од потомака нема већег богатства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана