Боровнице и малине пуне кућни буџет воћара у Српцу

Дејан Јовичић
Боровнице и малине пуне кућни буџет воћара у Српцу

Србац - Производња јагодичастог и бобичастог воћа у србачкој општини још није достигла жељени ниво, али је све већи број оних који се одлучују да на овај начин дођу до профита и прехране своје породице.

Један од предуслова за успјешну производњу и пласман на тржиште јесте да се што прије изгради хладњача већег капацитета за складиштење воћа.

- На подручју наше општине има седам хектара под засадом малина и око два хектара под боровницом, а ако желимо озбиљније ући у ову производњу, ове површине се морају драстично повећати - рекао је начелник Српца, Драго Ћирић.

Он је додао да је хладњачу био одобрен новац, путем Швајцарске развојне агенције, али се овај пројекат није могао реализовати јер скупштина не засједа више од девет мјесеци.

Једину хладњачу, али мањег капацитета, изградио је Драгиша Кнежевић из Илићана који откупљује шумске плодове. У њу се може смјестити око 10 тона воћа, а тренутне потребе захтијевају изградњу хладњаче са око 400 кубних метара, за одлагање 120 тона воћа.

Хладњача би користила и недавно основаном удружењу "Био-боровница" из Српца у коме дјелује пет произвођача. Један од њих је Зоран Ивановић који је на четири дунума засадио 1.300 садница боровнице. Он је обезбиједио и наводњавање по систему "кап по кап", те подигао заштитну мрежу од града.

- Јака суша ми је претходних година преполовила очекиван род боровнице, па морам поставити заштитну мрежу од сунца. За то ми је потребно око 5.000 марака, што не могу издвојити из властите производње, тако да у евентуалним подстицајима видим своју шансу - рекао је Ивановић.

Он је заједно са три произвођача боровнице прошле године добио међународни комерцијални Г.А.П. стандард за извоз на тржиште ЕУ, у оквиру заједничког пројекта Центра за пољопривреду и рурални развој CARD из Бањалуке и Шведског задружног центра "We effect". 

Неколико србачких пољопривредника однедавно је кренуло и са производњом ароније, али површине још нису довољно велике да би могли направити значајнији искорак на тржишту. Због тога планирају да оснују удружење, како би подстакли и друге да крену са овом врстом производње и тако лакше дошли до подстицаја.

Помоћ воћарима ће пружити општина Србац и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, путем Јединице за координацију пољопривредних пројеката, који су на састанку у Српцу евидентирали њихове потребе. Циљ је да им покушају омогућити подстицаје за ове намјене из програма Међународног фонда за развој пољопривреде (IFAD).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана