Биљне болести нападају усјеве

М. Л.
Биљне болести нападају усјеве

Бањалука - Високе температуре ваздуха за ово доба године не иду на руку ратарима широм РС, који муку муче са штеточинама и биљним болестима.

Према мишљењу пољопривредника топла зима и температуре које достижу и двадесети подјељак изнад нуле погодују појави инсеката и биљних болести који нападају озиме усјеве.

Предсједник Савеза Удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да је током јесење сјетве озимим културама засијано око 50.000 хектара. Додаје да се велики број ратара суочава са биљним болестима.

- На већини парцела биљежимо појаву пепелнице и лисне рђе, а ове високе температуре погодују ширењу болести - рекао је Маринковић.

Савјетује пољопривредне произвођаче да обиђу парцеле и примијене одговарајуће заштитне препарате како не би дошло до ширења биљних болести.

- Основни носилац приноса код озимих усјева је лисна маса. Уколико обезбиједимо здраву лисну масу, можемо очекивати добар принос и добру жетву - истакао је Маринковић.

Пољопривредник из села Ламинци Ранко Сарајлић, који сије пшеницу на око 80 хектара, каже да је примијенио све агротехничке мјере и за сада постоје сви предуслови да жетва буде богата квалитетним зрнима хљебног жита.

Подсјећа да су приноси прошле године били око пет тона по хектару, те се нада да ће и ове године имати најмање толико.

Из Савјетодавне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС савјетују ратарима да редовно обилазе парцеле и по потреби примјењују мјере заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана