Бијељински студенти кубуре са смјештајем

Агенције
Бијељински студенти кубуре са смјештајем

Бијељина - Иако спада у ред развијених локалних заједница у Српској, према којој гравитира све више младих, у Бијељини није ријешено питање смјештаја студената, јер тај град још нема студентски дом.

У срцу Семберије студира између 5.000 и 6.000 студената, а у оквиру Универзитета Источно Сарајево у Бијељини постоји Педагошки, Правни, Пољопривредни и Факултет пословне економије. Осим тога, у Бијељини има и приватних високошколских установа.

Међутим, они се суочавају са проблемом смјештаја, па су принуђени да се смјесте код родбине или изнајме стан, што је много скупља варијанта у односу на смјештај у домовима у Бањалуци и Палама. Према подацима агенција за некретнине, изнајмљивање једнособног стана у зависности од локације креће се од 150 до 250 КМ.

- Због висине кирије, млади људи се углавном удружују па тако сносе заједно трошкове становања - рекли су нам у једној од бијељинских агенција за некретнине.

Да је Бијељини потребан студентски дом најбоље знају они који су у потрази за смјештајем. Ситуација је нешто другачија када је ријеч о смјештају ученика, јер у Бијељини постоји Дом ученика. Ипак, с обзиром на прилив ученика и студената, његови капацитети су ограничени.

- Приоритетна намјена наше установе је смјештај ученика средњих школа. Сваке године прво расписујемо конкурс за смјештај ученика и ако остане слободних мјеста, онда уписујемо и студенте - истиче директор ЈУ "Дом ученика" у Бијељини Владимир Вуловић.

Он напомиње да је број мјеста за смјештај у Дому симболичан, у просјеку стотињак, што није премало у односу на број студената.

- Цијене нису високе, ученици плаћају 75 КМ, а студенти 90 КМ, што је заиста прихватљива цијена у поређењу са изнајмљивањем приватног смјештаја - наводи Вуловић и истиче да се руководство труди да корисницима сваке године подигне стандард смјештаја и исхране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана