Бијељина: Геотермални извори, бања и лука чекају инвеститоре

Љ. А.
Бијељина: Геотермални извори, бања и лука чекају инвеститоре

Бијељина - Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Градске управе Бијељина објавио је каталог потенцијала за јавно-приватно партнерство, у којем су понуђени пројекти система геотермалног гријања града, реконструкције и ревитализације Бање "Дворови" и изградње луке у Рачи.

Вриједност пројекта успостављања геотермалног гријања за 23.600 домаћинства и индустрију процијењена је на десет милиона КМ, а очекивани поврат инвестиције је осам година, без стимулације због коришћења обновљивих извора енергије. За пројекат реконструкције и ревитализације Бање "Дворови" трошкови су процијењени на 2,5 милиона евра за другу фазу хотела и 1,3 милиона евра за бањски центар. Потенцијалним инвеститорима је понуђена и могућност улагања 1,1 милиона евра за аква-парк, 1,2 милиона за спортско-рекреативни центар са базеном, пола милиона за спортске терене, бунгалове и паркинг, док би 442.000 евра требало обезбиједити за рјешавање имовинско-правних односа.

За пројекат изградње пристаништа на ријеци Сави у Рачи на граници са Србијом нису наведени трошкови инвестиције. У понуђеном идејном рјешењу лука у Рачи смјештена је пет километара узводно од ушћа Дрине, уз могућност изградње пристаништа на отвореној обали или затвореног базенског пристаништа.

- Градска управа интензивно ради на привлачењу страних инвеститора, а у каталог потенцијала смо издвојили поменута три пројекта, јер смо процијенили да би могли бити посебно интересантни инвеститорима - рекла је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана