Бијељина: Брзина изградње насипа зависи од сарадње грађана

Срна
Бијељина: Брзина изградње насипа зависи од сарадње грађана

Бијељина - Брзина изградње насипа који ће Семберију заштити од поплава сада зависи од сарадње грађана у процесу експропријације земљишта, изјавио је данас градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

"Новац за изградњу дринског насипа и за регулацију тока ријеке Јање је обезбијеђен и за реализацију овог пројекта одбране од поплава потребни су нам разумијевање и подршка становништва", истакао је Мићић на састанку са представницима Савјета мјесне заједнице Јања у приобаљу ове двије ријеке.


Према његовим ријечима, неопходно је што прије обезбиједити подршку народа и потписивање сагласности за улазак у посјед, јер у наредних пет мјесеци пројектанти треба да утврде трасу насипа.

За земљиште које ће бити експроприсано власницима ће бити понуђено од једне до двије конвертибилне марке по метру квадратном, у зависности од квалитета земљишта.

Процјењује се да ће за експропријацију у Бијељини бити потребно између шест и седам милиона КМ.

Мићић је рекао да ће дрински насип од Главичица до ушћа у Саву бити дуг 34 километра и за његову изградњу Влада Републике Српске већ је обезбиједила више од 20 милиона марака.

За регулацију корита ријеке Јање које ће бити уређено од Модрана до ушћа у Дрину у дужини од осам километара обезбијеђено је девет од потребних 11 милиона КМ.

Мјештани Јање која је прошле године пет пута плављена кажу да је сваки насип јефтинији од поплаве јер је вода разорила куће и имања и однијела род и сваку инвестицију.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Мустафа Градашевић истиче да се на овај пројекат заштите од великих вода Дрине чекало деценијама, као и на регулацију корита ријеке Јање, због чега очекује да ће становништво сарађивати у процесу експропријације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана