Бијељина: Без посла 1.500 дипломаца

Љ. А.
Бијељина: Без посла 1.500 дипломаца

Бијељина - Према евиденцији Завода за запошљавање РС, у Бијељини посао чекају 13.143 особе, а на подручју регије Бијељина 28.673.

- На подручју града више од 1.500 незапослених је са високом стручном спремом, а 3.477 са средњом стручном спремом. Такође, на посао чека и 95 људи који су завршили мастер студије - рекла је шеф Канцеларије Завода за запошљавање Бијељина Славица Лукић.

Према њеним ријечима, на посао најдуже чекају особе са средњом стручном спремом.

- На посао најдуже чекају матуранти Гимназије, затим пољопривредни, машински и електротехничари. Они не могу да нађу посао, па су принуђени да раде ван своје струке. Најчешће завршавају као радници у угоститељству или као физички радници - истакла је Лукићева.

Ради смањења стопе незапослености Завод за запошљавање РС је у сарадњи са Владом РС у јуну расписао јавни позив за неколико пројеката чија је реализација у току.

- У оквиру пројекта "Заједно до посла" имали смо седам реализованих захтјева за девет демобилисаних бораца и РВИ, као и 16 захтјева за запошљавање дјеце погинулих бораца. У оквиру јавног позива за самозапошљавање одобрено је девет захтјева дјеце погинулих бораца - казала је Славица Лукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана