Без посла остаје 100 радника Прогреса

Д. Келеч, Д. Дујић
Без посла остаје 100 радника Прогреса

Добој - Одлука Скупштине града Добој да посао одвоза комуналног отпада повјери Дирекцији за изградњу и развој града није законита, јер Дирекција није регистрована у суду за обављање те дјелатности и због ње ће 100 радника комуналног предузећа "Прогрес"остати без посла.

Изјавио је то јуче предсједник Градског одбора Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Добој Владо Ђурђевић. Ђурђевић је на конференцији за новинаре рекао да преузимање комуналних послова не би било спорно да је урађено према закону и да Градска управа без радних мјеста не оставља око 100 људи комуналног предузећа "Прогрес", које је у претходном периоду обављало наведене послове.

Он је истакао да Дирекција за изградњу и развој града Добој нема капацитет да обавља послове одвоза смећа и оцијенио да ће те послове Дирекција повјерити приватном предузећу "Јосиповић", које већ по граду поставља контејнере са њиховим натписом.

Ђурђевић је рекао да одборници из партија које чине скупштинску већину у Добоју, заједно са предсједником локалног парламента Есмином Махмутовићем, а који су под директном контролом градоначелника Добоја Обрена Петровића и градске управе, већ дужи период незаконито располажу градским буџетом, имовином града и омогућавају криминал великих размјера. Као примјер нетранспарентног одлива буџетског новца и незаконитог запошљавања Ђурђевић наводи рад Дирекције за изградњу и развој града и Спортско-рекреативног центра "Преслица".

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Сања Вулић најавила је да ће у идућем периоду са одборницима Социјалистичке партије затражити сазивање ванредне скупштине.

Са друге стране, шеф Клуба одборника СДС-а Данијел Јошић каже да је поменута одлука донесена по законским прописима.

- Скупштина је донијела одлуку да комуналне послове повјери Дирекцији за изградњу и развој града Добоја, која у складу са законом обавља све послове инфраструктуре. Одлуком је дефинисано и да ли ће Дирекција обављати те послове или ће их повјерити другом извођачу - рекао је Јошић.

Помоћ

Владо Ђурђевић је најавио да ће Градски одбор СНСД-а Добој свим отпуштеним радницима "Прогреса", Дирекције за изградњу и развој града и "Преслице" пружити сву помоћ у остваривању њихових законских права. Из овог одбора најавили су да ће градоначелнику Обрену Петровићу послати отворено писмо са захтјевом да одговори на питања у вези са "информацијом да су изнад инсталација топловода и вреловода изграђени стамбени и пословни објекти, те коме је и на основу којег огласа и по којој цијени продат пословни простор Радио Добоја и за коју намјену".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана