Беби бум у породилишту добојске болнице

Д. Д.
Беби бум у породилишту добојске болнице

Добој - Посљедњег јануарског дана ове године у породилишту добојске болнице "Свети апостол Лука" рођено је десет беба, шест дјевојчица и четири дјечака, што је права ријеткост, кажу у овој здравственој установи.

Међу бебама, које су најавиле нека срећнија времена, је и син Виолете Тасић из Модриче.

- Први пут сам у породилишту и веома сам задовољна условима, као и љубазним особљем - казала је Тасићева.

У породилишту кажу да ово није рекордан број беба рођених за 24 часа, али је оптимистична вијест. Рекорд је оборен 6. септембра прошле године када је било чак 12 порода.

Ове године у јануару била су 124 порода, што је за осам више него у истом периоду лани. Главна сестра Службе за гинекологију Сања Гаврић каже да је 2005. године било 1.512 порода, док је деценију послије рођено готово 400 беба мање.

- Све више је жена од 35 до 40 година које рађају треће дијете, али је све већи број и старијих прворотки - каже она.

Бабица Борка Старчевић, која већ четири деценије с љубављу ради овај посао, каже да су некада породиље биле мање размажене. Да би се мајке што боље осјећале, крајем прошле године почела је реконструкција породилишта. Санирани су мокри чворови, постављена нова столарија и фасада, а при крају је и обнова порођајне сале. Новац је донирао предсједник РС Милорад Додик.

- Посебно ми је драго што имамо нову просторију за отпуст новорођенчади. Жељели смо да родитељима тај чин среће када са својом бебом крену кући буде достојанствен, те да изађу из ове болнице задовољни - рекла је шеф Службе за гинекологију и акушерство Гордана Средановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана