Ангела замијенила Аустрију селом Мичије због оваца и коза

Милан Вујић
Ангела замијенила Аустрију селом Мичије због оваца и коза

Градишка - Ангела Ћорковић засигурно је једна од ријетких повратника у Српској која је одлучила да живот у Аустрији замијени обронцима Козаре и да у селу Мичије узгаја овце, козе, подиже воћњак и пчелињак.

Село Мичије, које је удаљено око 30 километара од Градишке, у послијератном периоду је опустјело, јер је мало оних који желе да искористе донације и врате се на огњиште. Ипак, то није обесхрабрило Ангелу да започне нови живот у овом селу. Умјесто за адаптацију куће она је донацију Министарства за избјегла и расељена лица РС искористила за градњу штале и куповину стада оваца и коза. Министарство је на име набавке грађевинског материјала одобрило 15.000 марака, што је било довољно за почетак.

- Да нисам добила ову помоћ, не бих могла да се вратим, иако сам имала јаку жељу. Кренула сам готово од нуле и успјела - прича Ангелина.

Поносно каже да данас живи од свог рада. Њено стадо је сваке године све бројније, а воћњаци све већи.

- Посијала сам зоб и аронију, а имам и око 420 стабала шљива и 70 стабала љешника - каже Ангелина.

Ова вриједна жена је постала и успјешан пчелар, па се сада може похвалити са 50 пчеларских друштава.

Да је повратак у родно село била права одлука показује и то што је у овом природном амбијенту успјела да побољша своје здравље, које је било нарушено док је живјела у Аустрији.

- Откако сам се вратила у Мичије препородила сам се физички и психички. Овдје сам рођена. Овдје је моје мјесто. Овдје сам свој на свом. Имамо пут, воду из бунара, струју, а радити се мора да би се опстало, гдје год да живимо - прича Ангела, не скидајући осмијех.

Нада се да ће њено искуство бити примјер и другима да се опредијеле за живот на селу и искористе благодети села и предности органске производње хране.

- Село је благо. Људи могу да узгајају воће и поврће и да га продају, па ће увијек имати довољно новца, јер је живот на селу јефтин. Жене могу прикупљати шипак и правити мармеладу и ето зараде. Само од продаје меда могу пристојно да живим. Правим и сир од козијег млијека, који је нарочито здрав - поручила је Ангела. И поред тога што има пуно посла, Ангела каже да на селу ужива у прелијепој природи и миру, које нигдје није могла да пронађе.

Запошљавање

У селу Мичије некада је живјело стотинак породица, а сада их је свега десетак, раштрканих по брежуљцима.

Иако у школи нема ученика, а дом културе је опустио, ипак, у Мичије се, захваљујући повратницима, живот полако враћа.

Ангела Ћорковић планира да прошири фарму и да запосли неколико радника који ће јој помоћи да обави послове на свом имању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана