Ајваријада у НП Сутјеска промовише традиционалну храну

Срна
Ајваријада у НП Сутјеска промовише традиционалну храну

Фоча - У Националном парку "Сутјеска" данас је одржана друга "Ајваријада", на којој је више вриједних екипа радника ове јавне установе припремало ајвар, те разне врсте киселих салата и сокове од бруснице и боровнице, у оквиру кампање "Здрава храна-Сутјеска".

Посјетиоци су имали прилику да пробају чувено зимско јело од паприке и патлиџана и друге специјалитете из зимнице Националног парка, који су дио његове угоститељске понуде.


Београђанин Бранко Божиновић свратио је на "Ајваријаду" да би упоредио овдашњи са својим ајваром.

"Богами, овај је бољи од онога који ја правим, одличан је. Ми у Србији мало другачије правимо, али овај је супер, заиста, свака част", рекао је Божиновић.

Куварица у Националном парку "Сутјеска" Зора Бауцало истиче да је најважније да се ајвар добро укува.

"Рецепт свако зна - црвене паприке и патлиџан се обаре, самељу се, послије се дода уље и стави се да се добро упржи и укува, дода се соли по укусу и есенције", каже Бауцало.

Светлана Зечевић тврди да је за добар ајвар потребна, прије свега, расположена домаћица, јер припрема захтијева доста времена.

"Све је индивидуално, свака домаћица на свој начин спрема, неко воли са бијелим луком, неко без, а само за кување је потребно око три сата. Ајвар је најбољи када мало одстоји", каже Зечевићева.

Зоранка Рашевић каже да је тајна доброг ајвара у квалитеној домаћој паприци.
"Наш ајвар је веома квалитетан, а то најбоље могу да посвједоче посјетиоци Национаног парка", истиче Рашевићева.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић наводи да је главни циљ "Ајваријаде" промоција здраве хране.

"Уз ајвар, праве се домаћи сокови од бруснице и боровнице са Зеленгоре и сва та домаћа храна служи се у нашим угоститељским објектима. Ови специјалитети су највише тражени од страних туриста, али су омиљени и међу домаћим туристима, а цијене су повољне", рекао је Павловић.

Национални парк "Сутјеска" покренуо је прошле године, када је одржана прва "Ајваријада", кампању "Здрава храна-Сутјеска", а у оквиру које се брендирају производи припремљени по традиционалним рецептурама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана