Животни стандард зависи од инфлације

Глас Српске
Животни стандард зависи од инфлације

БЕОГРAД - Одлазећи гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић је указао да животни стандард грађана Србије не зависи од кретања курса, већ инфлације и да постоји опасност да одмрзавање плата и пензија прије априла 2011. године доведе до пораста цијена, јавила је Бета.

- Повећање плата и пензија, као и Предлог закона о фискалној одговорности биће главне теме предстојећих разговора са Мисијом међународног монетарног фонда (ММФ), која долази у августу - рекао је Јелашић.

Он је истакао да ће одлука о одмрзавању плата и пензија зависити од тога да ли могу да се обезбиједе већи приходи или мањи расходи буџета, односно какав "микс" одређених политика је Влада спремна да предузме.

Продужење аранжмана са ММФ-ом је, према његовим ријечима, пожељно за Србију, јер Влада улази у друго полувријеме и припреме за изборе, кад се по правилу доносе популистичке мјере.

- И за НБС је, поред Закона о фискалној одговорности, пожељно да се продужи аранжман са ММФ-ом, јер ће централна банка после априла 2011. године, кад истиче садашњи аранжман, бити на брисаном простору, односно остаће без јаког савезника у настојању да се направе структурне реформе и тешки резови како би се постигао одржив привредни развој - нагласио је Јелашић.

Нема ниједног закона који, како је упозорио, Влади забрањује да због политичких интереса преко ноћи промијени оно што се годинама мукотрпно радило.

Инфлација, према оцјени Јелашића, је за сада под контролом и убудуће ће зависити од дешавања на међународним финансијским тржиштима, као и од цијена пољопривредних производа, које су до сада дјеловале дезинфлаторно, и цијена које су под контролом државе чији раст ове године не би смио бити већи од 11 одсто.

На кретање девизног курса ће, како је додао, и надаље утицати понуда и тражња девиза и ту је неповољна околност што ће се тешко остварити планирани нето прилив страних инвестиција од 1,3 милијарде евра, због спорог опоравка привреда у региону.

С циљем несметаног функционисање девизног тржишта НБС има могућност, како је навео, да од девизних резерви, које сада износе 10,2 милијарде евра, по програму са ММФ-ом до краја године "потроши" више и од милијарду евра.

 Јелашић је истакао да је банкарски сектор у Србији стабилан и већ је дио Европске уније, пошто су оснивачи 75 одсто банака у Србији из ЕУ.

Гастарбајтер

Јелашић је додао да послије примопредаје дужности новом гувернеру, која ће бити ове седмице, у идућих шест мјесеци не може да ради у финансијском сектору Србије, због чега ће му ново радно мјесто бити у иностранству.

- За мене је много да не радим шест месеци и да седим код куће и зато ћу привремено радити у иностранству док не одлучим где ће бити мој нови ангажман - рекао је Јелашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана