Због раста евра мањи пласман робе у ЕУ

Марина Чигоја
Због раста евра мањи пласман робе у ЕУ

БAЊAЛУКA - Раст евра у односу на америчку валуту, који је прошле седмице достигао 1,31 долара, могао би да доведе до поскупљења домаћих производа који се пласирају на тржиште земаља у којима је европска валута главно средство плаћања, сматрају економисти.

Евро је крајем прошле седмице достигао вриједност од 1,31 долара први пут од маја под утицајем лошег стања америчке привреде и охрабрујућих података из земаља еврозоне.

- Европска валута је позитивно реаговала на смањење незапослености у Њемачкој, као и на јачање повјерења у послове у Италији и стабилизацију шпанског тржишта некретнина - наводе аналитичари.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је да Република Српска не извози много у земље у којима је евро платежно средство, због чега раст евра не игра велику улогу када је у питању вриједност извоза.

- Домаћи производи највише се извозе у Хрватску и Србију, због чега поскупљење евра у односу на долар неће имати негативног утицаја на извознике - каже Грабовац.

Додаје да ће могући даљи раст евра значити и поскупљење домаћих производа на иностраним тржиштима.

- То ће истовремено утицати на мању тражњу и мањи пласман производа из РС у иностранству - казао је Грабовац.

У предузећима из РС која послују на иностраном тржишту кажу да њихова роба поскупљује ако долар пада.

Директор предузећа "Дермал" из Котор Вароша Раденко Бубић каже да засад нема негативних посљедица раста евра јер се још завршавају послови који су уговорени почетком године.

Власник фирме "Шкребић компани" Драгутин Шкребић каже да због раста евра директних посљедица по њихово пословање засад нема.

Извоз

Према подацима Завода за статистику, из Републике Српске у првих шест мјесеци ове године највише је извезено робе у Србију, Италију и Хрватску. Међу земљама у које предузећа из Српске највише извозе су и Швајцарска, Словенија, Њемачка, Aустрија и Црна Гора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана