Због ФБиХ поново спорна транша ММФ-а

Марина Чигоја
Због ФБиХ поново спорна транша ММФ-а

БAЊAЛУКA - Пред нови долазак делегације Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ идуће седмице, ФБиХ још није испунила услове за наставак стенд-бај аранжмана, потврдили су "Гласу Српске" у Министарству финансија ФБиХ.

У Канцеларији ММФ-а у Сарајеву рекли су да делегација ММФ-а у БиХ долази 18. августа и да ће до краја мјесеца провјеравати да ли БиХ има услове за наставак аранжмана.

Да би аранжман са БиХ био настављен ФБиХ је требало да испуни четири услова, односно да усвоји закон о платама у органима власти, спроведе ревизију у области борачке заштите, бенефицираних пензија, као и стратегију реформе пензијског система.

Због неиспуњавања ових услова од стране ФБиХ, ММФ је одложио повлачење четврте транше од око 38 милиона евра, која је требало да буде исплаћена у јуну.

У Министарству финансија ФБиХ казали су да Закон о платама те закон из области борачке заштите још нису усвојени.

- Кантони нису скоро ништа урадили по том питању, тако да ФБиХ још није испунила своје обавезе према ММФ-у за наставак аранжмана - казали су у Министарству.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је раније да у случају да дође до раскида аранжмана са ММФ-ом, РС има алтернативне изворе финансирања, како би изостанак средстава предвиђених овим аранжманом био надокнађен без посљедица по буџет.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да ММФ није социјална институција и да је јасно да се услови које траже морају испунити.

- Они раде по својим принципима који су познати, и онај ко се уклапа у те стандарде може да рачуна на сарадњу. Aко се стандарди не испуњавају, аранжмана неће бити. Јасно је да би у случају "пропадања" аранжмана са ММФ-ом и други пројекти били угрожени - казао је Вукмирица.

Aко четврта транша из стенд-бај аранжмана ММФ-а опет изостане, Вукмирица каже да ће то значити да ће морати да дође до ребаланса буџета на свим нивоима власти у БиХ.

Централна банка

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић каже да је значајно повећан спољни дуг БиХ у прошлој години, који сада износи 21 одсто бруто друштвеног прихода, а кључни разлог за то јесте стенд-бај аранжман са ММФ-ом.

- ММФ више неће дозволити да његове транше иду у јавну потрошњу у БиХ, односно у буџете - казао је Козарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана