Заустављени негативни трендови у привреди

Марина Чигоја
Заустављени негативни трендови у привреди

БAЊAЛУКA - Негативни привредни трендови у Републици Српској су заустављени, али још увијек се не може рећи да је Српска у потпуности изашла из рецесије, сматрају економисти.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да је најважније да је заустављено продубљивање кризе, те да се у неким сегментима привреде осјећа благи опоравак.

- Позитивно је то што су у највише сектора негативни трендови заустављени и ако у окружењу ствари буду текле у позитивном правцу, треба очекивати да ће то имати важан утицај и на домаћу привреду - река оје Ђурић.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је основни индикатор изласка из рецесије повећање запослености и плата.

- Република Српска није изашла из рецесије, али је зауставила негативне трендове и процес кризе. У оној мјери у којој је незапосленост расла у периоду кризе, у тој мјери запосленост мора да расте у вријеме превазилажења кризе. Тек са повећањем броја запослених и плата може да се каже да је земља изашла из рецесије - рекао је Вукмирица.

У Министарству финансија Републике Српске истичу да се у сљедећим годинама очекује повратак на ранију динамику економског раста.

- На основу кретања макроекономских показатеља у првих шест мјесеци 2010. године, а имајући у виду и процјене Међународног монетарног фонда и анализе Министарства финансија РС, можемо рећи да је Српска и у години свјетске економске кризе успјела да очува економску, фискалну и социјалну стабилност - рекли су у Министарству.

Према подацима Министарства финансија, просјечна стопа инфлације у РС у мају била је 2,6 одсто, док је индустријска производња у истом периоду већа за 12,1 одсто у поређењу са 2009. годином.

Обим спољнотрговинске размјене за првих пет мјесеци 2010. године већи је за 16,9 одсто, извоз је већи за 35, а увоз за 8,6 одсто.

У Министарству наводе да је од октобра 2008. до фебруара 2010. године постојао тренд раста броја незапослених особа, док је од фебруара до маја 2010. године број незапослених смањен за 4.326 лица.

Додају да су се негативни трендови још увијек задржали у грађевинарству, иако је пад најмањи у поређењу са земљама из окружења.

Према процјенама Бечког института земље у региону ове године ће изаћи из рецесије, док ће једино економија Хрватске забиљежити пад од 1,5 одсто.

Медији у Хрватској пишу да овој земљи крајем 2011. године предстоји банкрот, због немогућности отплате државног дуга и камата.

Премијер Србије Мирко Цветковић рекао је раније да је српска привреда формално и статистички изашла из кризе, с обзиром н то да је раст БДП-а у првом тромјесечју ове године износио око један одсто, те да је прекинут раст незапослености.

Буџет

У Министарству финансија РС истичу да су позитивни помаци забиљежени и код извршења буџета.

- За првих шест мјесеци 2010. године индиректни приходи су већи за седам одсто у односу на исти период прошле године, непорески приходи су већи за два одсто, док је укупно извршење буџета без ино-финансирања веће за један одсто у односу на исти период лани - рекли су у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана