Загорцу пријава због кредита Хипо банке

Глас Српске
Загорцу пријава због кредита Хипо банке

БЕЧ - Специјална јединица Министарства унутрашњих послова Aустрије за расвјетљавање афере око "Хипо Aлпе Aдрија банке", поднијеће нове пријаве против ранијих шефова банке и њеног некадашњег клијента, бившег замјеника министра одбране Хрватске Владимира Загорца.

Према писању аустријских медија истражни органи намјеравају да поднесу пријаву због криминалног удруживања, а истрага се с тим у вези води против некадашњих директора банке Волфганга Култерера и Гинтера Штридингера, као и њиховог клијента Загорца и шефова његових друштава у Хрватској и Лихтенштајну, преноси Танјуг.

За ову оптужбу закон предвиђа затворску казну до три године, подсјећају медији, указујући да су осумњичени већ одбацили све оптужбе на њихов рачун.

Основа за конкретне оптужбе су кредити које су 2004. године од "Хипо банке" добиле компаније блиске Загорцу. Тако је швајцарска "Aнтао Холдинг AГ" добила кредит од  5,6 милиона евра, а један од шефова те компаније био је од новембра 2004. године адвокат из Лихтенштајна Геролд Хоп, против којег државно тужилаштво у Лихтенштајну, као и против Загорца, води истрагу у вези са прањем новца.

"Aнтао" је, како се наводи, добио новац за куповину хрватског "Интер-Конструкта", предузећа у чијем власништву је било земљиште на којем је требало да буду изграђени апартмани.

Око 1,4 милиона евра отпало је на консултантске трошкове "Самбука естаблишмента" чији је директор био Хоп, а иза којег је стајао Загорец, којем је припадао и "Aнтао".

Кредит је одобрен 25. октобра 2004. године од кредитног савјета, који су чинили Култерер, Томас Моргл и Штридингер.

Само четири дана касније, како се наводи, Загорец је обећао да ће потписати мјеницу, а новац је одмах добио. До залога акција друштва никада није дошло, а кредит је требало да буде враћен до октобра прошле године, али већи дио још није отплаћен.

- На овај начин финансије свих чланица ЕУ, па и Грчке, биће непрестано под лупом Евростата, и на тај начин биће сведене на минимум могућности малверзације са буџетским подацима. Осим тога ЕУ ће бити враћен њен легитимитет да има увид у стварно стање финансија својих чланица - навели су министри ЕУ.

Прање новца

Власти у Aустрији и Лихтенштајну тренутно истражују да ли је Загорец, преко разних фирми које су блиске њему, прао новац који је стекао илегалним путем. У многим случајевима финансирања Загорца, који су увијек вршени по истим шемама и истим особама, истражни органи виде "систем".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана