За Србију 10,8 милиона евра

Глас Српске
За Србију 10,8 милиона евра

БЕОГРAД - Општине, агенције за регионални развој, кластери, индустријска удружења, привредне коморе и стручне образовне институције у Србији до 10. септембра ове године могу да конкуришу за бесповратну помоћ ЕУ до милион евра по пројекту, јавила је Бета.

Ријеч је о средствима из Фонда бесповратне помоћи у оквиру Регионалног друштвено-економског програма развоја 2 (RDEPR 2) који финансира Европска унија из IPA програма.

- Из тог фонда је сада, у другом кругу, обезбијеђено укупно 10,8 милиона евра за пројекте у Србији - потврдио је руководилац Програма Фред Милан.

Предвиђено је, како је казао, да се мањи пројекти финансирају са 75.000 до 250.000 евра, док би велики пројекти добили од 250.000 до милион евра.

Фонд бесповратне помоћи има три циља - очување постојећих радних мјеста у Србији и стварање могућности за отварање нових, унапређење конкурентности предузећа и побољшање пословне инфраструктуре у регионима Србије.

Милан је рекао да је у Србији привреда недовољно развијена ван подручја Београда и да је потребно поспјешити регионални развој.

Запослени у јавном сектору у Србији чине 40 одсто укупно запослених, док је просјек у ЕУ до 25 одсто, казао је Фред Милан.

Стопа незапослености у Србији је 17,9 одсто, док је незапосленост младих 42,5 одсто.

Да би добили подршку Фонда тежиште пројекта мора бити на стварању радних мјеста, а примјери успјешних пројекта приказани су у "Приручнику позитивне праксе" који се може преузети са веб адресе www.rsedp2serbia.eu.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана