За посао у Њемачкој конкурисала 31 фирма

Маријана Миљић
За посао у Њемачкој конкурисала 31 фирма

БAЊAЛУКA - На конкурс Спољнотрговинске коморе БиХ за додјелу деташмана за извођење радова у Њемачкој у идућој грађевинској сезони пријавило се 31 предузеће, од чега 30 фирми из Републике Српске и једно из ФБиХ.

Вршилац дужности Секретара Одбора за грађевинарство и Одбора индустрије грађевинског материјала у Привредној комори РС Станко Иваштанин каже да ће Комисија за расподјелу деташмана у петак расподијелити редовни контингент од 503 дозволе за предузећа из РС.

- За додатни контингент од 130 деташмана Комисија ће направити приједлог, а коначну подјелу деташмана вршиће Комисија на нивоу БиХ - рекао је Иваштанин и додао да деташманска 2010/2011. година почиње 1. октобра.

- Предузећа ће се, као и до сада, слати у Њемачку. Привреда ове земље је у успону и биће и више него довољно посла за наша предузећа и раднике - казао је Иваштанин.

Конкурсом за додјелу деташмана за идућу грађевинску сезону обезбијеђено је 1.900 дозвола мјесечно.

Од тога, 580 дозвола мјесечно треба да буде додијељено за област грађевинарства, 342 за област изолатерства, а 978 дозвола за остале дјелатности, као што су монтажерство и рударство.

Директор предузећа "Гипсер" из Добоја, које се бави завршним грађевинским радовима, Љиљана Чанић каже да већ једанаесту годину заредом конкуришу за додјелу дозвола за рад у Њемачкој, те се надају да ће је и ове године добити. 

- У Њемачкој имамо око 36 запослених радника. Прошле године нисмо имали довољно посла, али смо упућени да ће ове године ситуација бити пуно боља - казала је Чанићева и додала да грађевински радници у Њемачкој имају веће плате у односу на раднике у Српској. 

Прошле грађевинске сезоне деташмане у Њемачкој добило је 29 предузећа из Српске.

Услови

Предузећа која конкуришу за деташмане у Њемачкој морају да имају регистровану фирму у овој земљи, да запошљавају минимално 15 радника, те да су ранијих година користили деташмане у Њемачкој или да имају раније одобрене уговоре за реализацију у идућој грађевинској сезони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана