Вриједност извезеног злата повећана 12 пута

Драгана Келеч
Вриједност извезеног злата повећана 12 пута

Бањалука - Бизнис са златом, које се откупљује и продаје на сваком ћошку, доживио је прави бум, а то потврђује и податак да је само у посљедње двије године вриједност извезеног злата и накита из БиХ повећана чак 12,5 пута.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у току 2012. године из БиХ је извезено злато и разни златни и драгуљарски предмети у вриједности од 7,3 милиона марака, док је у 2010. години вриједност извоза овог племенитог предмета била тек 580.000 марака.

У 2011. години вриједност извезеног злата износила је 1,5 милиона марака.

- Злато се највише извози у Словенију, Турску, Aустрију, Хрватску и Србију - рекао је начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић рекао је да бизнис са златом постао уносан највише због скока цијена овог метала у посљедњем периоду.

- Све је више радњи које се баве откупом злата. На домаћем тржишту се знатно повећао промет злата, односно откуп, јер је очигледно висока маржа тих који препродају злато на овај или она начин, те га извозе -  истакао је Тодоровић.

Додао је да и криза доста утицала на промет злата, због тога што су многи људи приморани да продају своје драгоцјености и златни накит.

Златари у Српској истичу да је у посљедњем периоду нагло повећан откуп злата, те да становници доносе да продају све и свашта, без обзира на процијењену вриједност.

У бањалучким златарама цијена злата које се откупљује зависи од карата.

- За грам злата од осам карата можете добити 17 марака, док грам од 24 карата кошта 52 марке. Најчешће добијамо 14-каратно злато које кошта 35 марака за грам, док је у неким радњама и 41 марку - истичу трговци.

И у Приједору златари имају пуне руке посла када је ријеч о откупу злата, које откупљују по цијени од 25 до 35 марака по граму.

Слична ситуација је и у Градишци, гдје је откуп злата, како кажу трговци, порастао још 2011. године, али је лани  "процвјетао".

Откупна цијена злата по граму у добојским златарама је 30 КМ, а трговци истичу да се посљедњих мјесеци злато више откупљује, него продаје.

Вриједност злата које се извозило из БиХ

Година                      Вриједност (у КМ)

7,3 милиона

1,5 милиона

2010.                           580.000

Увоз

Када је у питању увоз драгуљарских и златних предмета, у току 2012. године у БиХ је увезено поменутих производа у вриједности 5,1 милион марака.

- У 2011. години увезено је злато вриједно 6,1 милион марака, док је 2010. године вриједност увезеног злата била шест милиона марака, подаци су УИО БиХ.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана