Ван промета стављено пола милиона КМ робе

Маријана Миљић
Ван промета стављено пола милиона КМ робе

БAЊAЛУКA - Тржишна инспекција Републике Српске ставила је ове године ван промета робу вриједну скоро пола милиона марака због непотпуних података о поријеклу, произвођачу или року трајања - рекао је "Гласу Српске" републички тржишни инспектор Зоран Вучковац.

Он је казао да ова роба није имала ни гарантни лист, као ни техничка упутства.

- Тржишни инспектори обавили су до септембра 3.828 контрола, од чега 2.751 у области трговине, а у 75 случајева утврђене су неправилности на декларацији појединих производа. Ван промета због непотпуне декларације у овој години стављена је роба у вриједности већој од 425.000 марака - рекао је Вучковац.

Сви производи који се продају на тржишту Српске, додаје Вучковац, морају да имају декларацију на којој су исказани основни подаци, односно име под којим се продаје, тип или модел производа, те име и пуну адресу произвођача.

- У случају да на декларацији нису исказани сви неопходни елементи доноси се рјешење о обустављању продаје тог производа до отклањања утврђених неправилности - казао је Вучковац и додао да на производима из увоза на деклерацији треба да буде истакнуто сједиште увозника и земља поријекла.

- Код замотаног производа декларација треба да садржи нето масу, рок трајања, као и саставне дијелове и додатке - нагласио је Вучковац.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Душанка Тегелтија је рекла да је Законом о заштити потрошача БиХ и Законом о трговини БиХ прописано да сви производи морају да имају деклерацију.

- Непостојањем основних података о производу отвара се могућност за злоупотребе - казала је Тегелтија и додала да је овим законима предвиђено да ако производ нема истакнуту декларацију, он се ставља ван промета, а произвођач и трговац се кажњавају.

Предсједник Покрета потрошача Републике Српске Драгутин Бошковић каже да није ријеткост да се на тржишту Српске нађу производи са непотпуном декларацијом.

- Свака декларација мора да буде написана на српском језику - рекао је Бошковић и додао да потрошачи треба да обрате пажњу при куповини, те да ни под којим условима не узимају производе који немају истакнуте основне податке о поријеклу и произвођачу.

Казне

Душанка Тегелтија је рекла да је Законом о заштити потрошача БиХ за лице које продаје робу без декларације предвиђена казна од 2.500 до 5.500 марака.

- Законом о стандардизацији казну од 200 до 15.000 марака платиће предузеће на чијим производима није истакнута деклерација - рекла је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана